Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin son 6 yılda 70 milyar dolar yabancı sermaye çektiğini bildirerek, 'Türkiye, son 7 yılda yatırım için gereklilikleri yerine getirmiş bir ülke' dedi. Bakan Çağlayan, Şili'nin başkenti Santiago'da düzenlenen 'Türk-Şili İş Forumu' nda yaptığı konuşmada, iki ülke iş adamlarını bir araya getiren bu toplantıya büyük önem verdiklerini söyledi. Anlaşmanın, bugün var olan dış ticaret rakamlarını çok daha büyük noktalara getirecek bir platform olacağını bildiren Çağlayan, 'Korumacılığın had safhaya geldiği ortamda iki ülkenin kapılarını birbirine açması dünyaya mesaj veren bir durum. İki ülke ticari ilişkilerine çok önemli ivme kazandıracak. Türkiye, son 7 yılda yaptığı yapısal reformlar, sağladığı siyasi istikrarla, yatırım için gereklilikleri yerine getirmiş bir ülke” diye konuştu.

'İLK ADIMI ATTIK, TOP İŞADAMININ'

Türkiye'nin son 6 yılda 70 milyar dolar yabancı sermaye çektiğini hatırlatan Çağlayan, “2009 yılında bile 15 milyar dolarlık yabancı sermaye çekecek. Anlaşmayla Şili, Kafkaslara, Doğu'ya, Ortadoğu'ya, Afrika'ya önemli açılımlar yapabilecek. Türkiye'ye de Latin Amerika'ya açılım getirecek' dedi.

Türkiye'de krizde bankacılık sektörünün burnu bile kanamadan dünyanın en yüksek sermaye yeterlilik rasyosuna sahip olduğunu, gerek ulusal gerek Uluslararası bazda çok önemli finans kurumları bulunduğunu kaydeden Çağlayan, iş adamlarına seslenerek, 'siyasiler olarak ilk adımı atıyoruz. Bundan sonra top sizde' dedi.

Bakan Çağlayan, Şilili işadamlarına yeni teşvik sisteminin getirdiklerini de anlattı. Son 6 yılda Türkiye'nin 70 milyar dolar yabancı sermaye çekti.

FERNANDEZ: POTANSİYEL BÜYÜK

Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez, Türkiye ve Şili'nin küresel ekonomiye dahil olduklarını, çok hızlı büyüyerek, çok önemli yatırımlar çektiklerini bildirdi. İki ülke arasındaki ticaretin çok büyük olmadığını ama potansiyelin tartışılamayacağını belirten Fernandez, Şili'nin ihracatı olarak bakıldığında Türkiye'nin kendileri için büyük potansiyel taşıdığını, serbest ticaret anlaşmasının Şili'ye çok önemli kapıların açılması demek olduğunu söyledi. Fernandez, 'Şili, bugün çok güzel işaret veriyor. Bir Avrupa ülkesi olan Türkiye gibi önemli bir ülkenin bizimle serbest ticaret anlaşması yapması bizim için çok önemli” diye konuştu.

Serbest ticaret anlaşmasının kendileri için Asya piyasasına girme şansı olduğunu bildiren Fernandez, anlaşmanın Türkiye'ye de Kolombiya'dan Kanada'ya kapıları açacağını kaydetti.

Latin Amerika'yla ticaret sambası başladı

Türkiye-Şili Serbest Ticaret Anlaşması (STA), Şili Devlet Başkanı Michelle Bachelet Jeria huzurunda düzenlenen törenle Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Şili Dışişleri Bakanı Mariano Fernandez tarafından imzalandı. Devlet Başkanlığı Sarayı La Moneda'da yapılan törende konuşan Şili Devlet Başkanı Bachelet Jeria, Türkiye'nin hem bulunduğu coğrafi konum hem de ekonomik gelişim açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu kaydetti.- yenişafak