TBMM Sağlık Komisyonu, çocuk ve gençleri obeziteden korumak için, süt ve süt ürünlerinin okul kantinlerinde çok düşük fiyatlarla satışı ve teşviki için Milli EğitimBakanlığı"na rapor gönderdi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Perihan Arslan tarafından hazırlanan rapor sonrasında komisyon, okul kantinlerinde satılacak yiyeceklerin belirlenerek “Okul Kantinleri Yönetmeliği” çıkarılması için bakanlığı uyardı.

OKUL SÜTÜ PROJESİ

Okul kantinlerinin çocuklarda obeziteyi tetiklediği belirtilen raporda, diyetisyenlerin okul kantinlerinde bilgilendirme çalışması yapmalarının da önemli olduğu görüşü savunuldu. Komisyon üyeleri, okullarda “Okul Sütü Projesi” adı altında bir çalışma yürütülmesi konusunda MEB ile görüşecek. Bakanlığın okullardaki obezite sorununun önüne geçilmesi için öğretmen ve öğrencilere yönelik sağlıklı beslenme kılavuzları hazırladığı öğrenildi.

GÜL DİYABETE KARŞI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bugün Türkiye Diyabet Vakfı ile “Diyabeti Durduralım Projesi” kapsamında bir araya gelecek. Vakfın projesi, Türkiye genelinde 3 yıl devamedecek. Yapılan araştırmalar, okul çağındaki her 10 çocuktan 2"sinin obez olduğunu gösteriyor. Okul çağındaki çocukların yüzde 60-85"i kahvaltı etmiyor. Kahvaltı yapmadan okula giden çocuklar, düzenli kahvaltı yapanlara göre zor öğreniyor.

ESRA YAZDIÇ- GAZETE HABERTURK