Arnavutköy'de tarihi eser rezaleti. Osmanlı'dan kalma baruthane sular altında kaldı. Su bendi ise yıkımla karşı karşıya. Definecilerin kalbura çevirdiği yapılardan belediyenin haberi yok.

İstanbul, Arnavutköy'de 1795-1796 yılında Osmanlı ordusuna barut üretmek için yapılan tarihi Azatlı Baruthanesi ve II. Mahmut tarafından yaptırılan Samlar Bendi kaderine terk edildi. Yağan yağmurla sular altında kalan Azatlı Baruthanesi içler acısı haliyle Hasankeyf'i andırıyor. Tarihi su bendi de yıkılma tehlikesi altında.

BELEDİYENİN HABERİ YOK

Arnavutköy Belediyesi, sular altında kalan Azatlı Baruthanesi ve su bendinden haberlerinin olmadığını açıkladı. Belediye, açıklamasında, 'Burası daha önceki yıllarda Küçükçekmece Belediyesi'ne bağlıydı. İki yıl önce bize bağlandı. Böyle bir tarihi eserden haberimiz yok. Anıtlar Kurulu'nda kayıtlı olup olmadığını araştıracağız. Eğer herhangi bir kayıt yoksa da yaptırmaya çalışacağız. Ardından gerekli çalışmayı yapmak için bir ekip oluşturacağız' dedi.

ULAŞIM TRAKTÖRLE YAPILIYOR

Tarihi baruthane ve su bendine ulaşım ancak traktörle sağlanabiliyor. Hacıamışlı Köyü'nün yakınlarında bulunan baruthanenin ziyaretçileri ise defineciler. Arnavutköy Muhtarlar Derneği Başkanı ve Hacıamışlı Köy Muhtarı Hayri Pekçetin şöyle konuştu:

'Yol olmadığı için burası kaderine terk edildi. Biz mücadele etmeye hazırız. Zaten defalarca define arayıp tahrip eden kişilerle kavga ettik. Onları kovaladık. Baruthane ve su bendi köye uzak olduğu için de korumamız zor oluyor. Eğer önlem alamazsak yakında yok olacak. Zaten baruthanenin büyük bölümü sular altında. Su üstünde kalan kısmı da defineciler yağmalanıyor. Bir an önce buraya müdahale edilmesi gerekiyor.'

200 yıllık geçmişi var

Baruthane Nazırı Mehmet Şerif Efendi 'nin önerisiyle, 1795-1796'da inşa edilen Azatlı Baruthanesi'ne, 1804'te bir derbent yaptırılarak, kanalla su getirildi. 1877-78 Osmanlı-Rus savaşına kadar faaliyetini sürdüren baruthane, Ruslar tarafından tahrip edildi. Baruthane tesislerinden bugün ancak büyük bir havuz ile hangar biçiminde bir yapının yıkıntıları kaldı. Samlar Bendi ise, II. Mahmut zamanında, 1826-1828 yılları arasında baruthanenin ihtiyacı olan suyun biriktirilmesi için yapıldı.

Ercan ÖZTÜRK / Akşam