Mehmetçik ödeneksizlik gerekçesiyle toplama merkezlerinde beton üstünde yatırılırken, Ergenekon sanığı eski 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk ve 2010 yılında görevi devrettiği Orgeneral Yalçın Ataman’ın  Sayıştay denetimi öncesinde ‘ne kurtarırsak kârdır’ mantığıyla hareket edip kamuyu zarara uğrattığı belirtildi.
 
Sayıştay yasasının TBMM’de görüşüldüğü günlerde 3. Ordu Komutanlığı’nın birliklere “Henüz harcanamayan ödenekler, yasal mevzuat çerçevesinde ivedilikle kullanılacaktır” şeklinde emir gönderdiği, ihtiyacın 3 katı su sebili, LCD televizyon ve buzdolabı alındığı ortaya çıktı. 98 odalı karargahta 98 televizyon bulunduğu belirtilirken, her on metreye de 1 su sebili konulduğu vurgulandı.
 
‘SAYIŞTAY GELMEDEN PARAYI HARCAYIN’ TALİMATI
 
Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’e ait olduğu iddia edilen ses kaydında Sayıştay düzenlemesiyle ilgili önemli itiraflar yer alıyordu. Koşaner, Sayıştay’ın askeri harcamalarla ilgili denetim yapacağını belirterek, toplantıya katılan generalleri uyarıyordu.
 
Koşaner’in Sayıştay rahatsızlığının nedeni YAŞ’ta 1. Ordu Komutanlığı’na atanan eski 3. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve selefi Ergenekon sanığı emekli Org. Saldıray Berk’in uygulamalarında gizli.
 
YAŞ’ta 3. Ordu Komutanlığı’ndan 1. Ordu Komutanlığı’na atanan Orgeneral Yalçın Ataman’ın TSK’daki denetimsizliğin önüne geçecek yeni Sayıştay kanununun kabulünden kısa bir süre önce harekete geçtiği, bağlı birlikleri kasada tuttukları ödenekleri süratle eritmeleri hususunda uyardığı belirtildi. 24 Ekim 2010 tarihli 3. Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman ismiyle bağlı birliklere gönderilen 10 sayfalık yazıda tahsis edilen ve kullanılmayan ödeneklerin tamamının ivedi bir şekilde harcanması emrediliyor. ‘Ordu Komutanı emri’ başlığıyla gönderilen yazıda “Birlik komutanlıklarınca, henüz harcanamayan ödenekler, yasal mevzuat çerçevesinde ivedilikle kullanılacaktır” ifadeleri yer alıyor.
 
ÖDENEĞİ GERİ GÖNDERMEMEK İÇİN 37 ADET TV İLE 55 ADET BUZDOLABI FAZLADAN ALINMIŞ
 
Ordu Komutanı Org. Yalçın Ataman’ın emri üzerine Teşkilat Malzeme Kadrosunda (TMK) kaç tane olacağı, hangi rütbedeki komutanın odasında bulunacağı belirtilmiş olmasına rağmen ödenek olarak gönderilen paranın eritilebilmesi için tahsis ve ihtiyaç olmadığı halde Lojistik Başkanı Hava Albay Fikret Savaş tarafından 3. Ordu Komutanlığı ve Karargah Destek Grup Komutanlığı’na onlarca televizyon, mini buzdolabı ve su sebili alındığı vurgulanıyor. TMK listesinde Ordu karargahında 15 adet LCD TV bulunduğu ve sayının yeterli olduğu belirtilmesine rağmen 37 adet LCD TV daha alındığı, yine eksik bulunmadığı halde 55 adet fazladan büro tipi mini buzdolabı alındığı, fazlalığı eritmek için de alt rütbe subayların odalarına dağıtıldığı kaydediliyor. Fikret Savaş imzasıyla karargaha gönderilen yazıda “55 adet büro tipi buzdolabı ve 37 adet LCD televizyon tedarik edilerek dağıtımı yapılmıştır. Yapılacak tedarik planlamalarına esas olmak üzere başkanlıklarca ihtiyaç duyulan büro tipi buzdolabı ve LCD televizyonun miktarının oda numaraları belirtilmek sureti ile 18 Ekim 2010 tarihine kadar Lojistik Başkanlığı’na bildirilmesini arz ederim” deniliyor.
 
98 ODALI KARARGAHTA 98 TELEVİZYON, HER ON METREDE 1 SEBİL
 
Ataman’ın akıl hocasının YAŞ’ta emekliye sevk edilen Org. Saldıray Berk olduğu belirtiliyor.
 
Berk döneminde de 3. Ordu Komutanlığı’na gönderilen ödeneğin eritilmesi için LCD televizyon alımına gidildiği, toplam 98 odası bulunan karargaha 98 adet televizyon alındığı, astsubayların dahi odasına LCD televizyon konulduğu vurgulanıyor. Ayrıca bu televizyonların Org. Saldıray Berk’in emri ile kurulan merkezi TV sistemine bağlı olduğu, Berk’in emri ile 24 adet kanal bulunan sistemde en ön sıraya Ulusal Kanal, Kanal B, Avrasya TV, Kanal Biz kanallarının yerleştirildiği, bu durumun halen değişmediği ifade ediliyor. Her iki komutanın döneminde alınan su sebillerinin fazlalığı yüzünden birliklerde 10 metre arayla bir sebil konulduğu vurgulanıyor.
 
yeniakit