Ekonomik sürüş tekniklerini kullanan kişiler, bir yılda yüzde 20"ye kadar yakıt tasarrufu sağlıyor. 

Bir otomobilin tasarruflu yakıt tüketmesi, müşteri için her zaman önemli bir tercih nedeni oluyor. Ancak otomobillerin nasıl kullanıldıkları da yakıt ekonomisini etkiliyor.
Özellikle soğuk nedeniyle araçların daha çok yakıt tükettiği kış aylarında yakıt tasarrufu daha önemli hale geliyor.
Uzmanlara göre, ekonomik sürüş tekniklerini kullanan kişiler, bir yılda yüzde 20"ye kadar yakıt tasarrufu sağlıyor. Ancak bunun için otomobil kullanılırken, bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor.
Bir otomobilin daha az yakıt tüketmesi için her şeyden önce yazlık ve kışlık bakımları ile periyodik kilometre bakımlarının kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiği belirtiliyor.
Lastiklerin de yazın yaz, kışın ise kış şartlarına uygun olması, eskiyerek izleri silinmiş tekerlerin patinaj nedeniyle yakıt sarfiyatını artıracağı düşünülerek kullanılmaması, yakıt ekonomisini etkiliyor.
İşte sürücülerin yakıt tasarrufu için dikkat etmesi gereken ayrıntılar:
“Zorunlu olmadıkça otomobilinizi 2000-3000 devir aralığında kullanın
-Hep yeşil ışıklarda geçmek, kırmızıya yakalanmamak için kentlerdeki
"yeşil dalga" hızlarına dikkat edin
-Çok uzun süre yananlar hariç, kırmızı ışıklarda kesinlikle motoru stop etmeyin
-Otomobilinizin bagajında su bidonu benzeri ağırlık yapacak gereksiz yükler bulundurmayın
-Şehir içinde, kırmızı ışığı görür görmez gazdan ayağınızı çekin ve aracınızı ışığa kadar ek benzin yakma durumundan kurtarın.
-Ani ve aşırı gaza basmalardan, gereksiz ani frenlerden kaçının.”
Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, bu konulara dikkat edilmesi durumunda otomobilin yüzde 10 ile yüzde 20 arasında daha az yakıt tüketeceğini vurguladı.
Otomobilin yüzde 20 daha az yakıt tüketmesinin kişiye hatırı sayılır bir katkı sağlayacağını vurgulayan Kalyoncu, şunları kaydetti:
“Akaryakıta yüzde 20 herkes için önemlidir. İvmeli araç kullanmayan, yoldaki yeşil dalgaları gözetip kırmızı ışığa yakalanmayan ortalama bir sürücü, yıl sonunda büyük bir tasarruf sağlayabilir. Ortalama bir otomobilin ayda 200 liralık akaryakıt tükettiğini düşünürsek, sürücü, bir yılda yakıta 2 bin 400 lira vermektedir. Bunun tasarruf edilecek yüzde 20"si 480 liraya gelecektir. Yılda yaklaşık 500 lirayı da kimse sokağa atmak istemez.” - milliyet