BDP'ye demokratik mücadele için her türlü zemini hazırladıklarına dikkat çeken Erdoğan, "Çok açık ve net söylüyorum. Terör örgütü ve uzantıları şunu çok iyi bilmelidir bu kötü niyetli davranışlar bizden hiçbir yerde, asla iyi niyet beklemesin" diye konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit edilmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede gerilim siyaseti izleyen BDP için de sert ifadeler kullandı.
 
Erdoğan, "Terör örgütü ve uzantıları şunu çok iyi bilmelidir ki bir defa, hiçbir zaman, çok açık ve net söylüyorum, bu kötü niyetli davranışlar bizden hiçbir yerde, asla iyi niyet beklemesin" diye konuştu. Erdoğan, cuma namazını kıldığı Süleymaniye Camisi çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı.
 
SAMİMİYETSİZLER
 
Bir gazetecinin terör olaylarına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Erdoğan, dünkü olayın milletçe herkesi üzdüğünü, terör örgütü PKK'nın ne kadar samimiyetsiz olduğunu, bugüne kadar ne kadar kötü niyetlerle donanımlı olduğunun bilindiğini söyledi. Terör örgütü PKK'nın yine böyle bir uygulamasını ortaya koymak suretiyle, siyasi uzantılarıyla da ne kadar farklı bir süreci işlettiklerini ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
 
SÜREÇ FARKLI OLACAK
 
"13 tane şehidimizin olması şüphesiz ki yüreklerimizi yaralamıştır, dağlamıştır. Çok açık ve net söylüyorum. Terör örgütü ve uzantıları şunu çok iyi bilmelidir bu kötü niyetli davranışlar bizden hiçbir yerde, asla iyi niyet beklemesin. Onlar da siyasi uzantıları da. Biz onların siyasi uzantılarına da çok iyi niyet gösterdik. Ve bütün iyi niyetlerimizle yaklaşımlarımızı yaptık ve demokratik alanda mücadelelerini sürdürmeleri için her türlü zemini hazırladık. Ama bunların her zaman ortaya koydukları teklifler, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir dedikleri bir dediklerini tutmayan yaklaşım tarzlarıdır. Ve hiçbir zaman AK Parti ve AK Parti iktidarı onların bu gayrı samimi tekliflerine bir masaya oturacak değiliz."
 
ÖNCE SİLAHI BIRAKACAKLAR
 
"Eğer bunlar bir barışı istiyorlarsa talep ediyorlarsa yapacakları tek şey vardır, o da şudur: Bir defa terör örgütü silahı bırakacaktır. Silahı bırakmadıkları müddetçe ne operasyonlar durur ne de bu süreç daha farklı bir noktaya doğru gider. Bundan sonraki süreç çok daha farklı stratejilerle ve uygulamalarla kendini gösterecektir. Bunu onların da bilmesi lazım."
 
SINIR ÖTESİ HAREKAT
 
Erdoğan, "Sınır ötesi harekat ihtimali var mı?" sorusu üzerine Erdoğan, bunların önceden söylenerek yapılmayacağını belirtti ve "Gerekiyorsa bunların hepsi yapılır ve yapılacaktır" diye konuştu.
 
Özerklik ilanı kendi çalıp oynadıkları tez
 
Erdoğan, BDP'nin 'demokratik özerklik ilanı'na ilişkin soruya da şu karşılığı verdi: "Onların kendi çalıp kendi oynadıkları bir tezdir. Bu ülkede demokratik özerkliği olmayan kimse yoktur. Bunu söyleyenlerin hepsi parlamentoda. Bu ülkede Kürt kökenli vatandaşım, cumhurbaşkanlığı bile yapmıştır. Neyin özerkliğinden bahsediyorlar? Bu Kürt kardeşlerimi aldatmaktan başka bir şey değil. BDP, AK Parti'nin tüm bürolarına karşı seçim boyunca devamlı bombalarla, taşlarla saldırıda bulunmuş. Oyunu bozanın AK Parti olduğunu gördükleri için. Kararlılıkla devam edeceğiz. Bizden kimse bu noktada farklı bir taviz, demokrasi ve hukukun dışında beklemesin."
 
CHP, teröre destek veriyor
 
Bir gazetecinin Kılıçdaroğlu'nun 13 şehit sonrası yaptığı "Herkes tutuklu, herkes hapiste, bu moralle terörle mücadele ediyorsunuz" açıklamasını hatırlatması üzerine Erdoğan, bu yorumlara katılmadığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: "Böyle bir saçmalık olur mu? Hele hele TSK'nın toplamda 600 bini aşan bir ordusu var ve bu orduyu biz NATO içinde en güçlü ordu olarak savunuyor ve konuşuyoruz. Moral bozuldu dediğimiz anda, o zaman zaten bitersiniz ve terör örgütüne de malzeme verirsiniz. Ana muhalefet partisi başkanının yaptığı budur. Terör örgütüne destek vermektir. Bugün daha güçlü olduğumuzu ifade etme günüdür. Güvenlik güçlerimiz düne göre bugün çok daha güçlüdür ve çok daha farklı bir yaklaşımla olaylara yaklaşmaktadır. Bedelini çok daha ağır ödettirecektir, ben buna inanıyorum."
 
Kürt sorunu yok PKK sorunu var
 
Erdoğan, ilk olarak 780 bin kilometrekare üzerinde kesinlikle herhangi bir ameliyata, operasyona müsaade etmeyeceklerinin bilinmesini istedi.
 
İkinci olarak tek millet anlayışı üzerinde farklı yaklaşıma hiçbir zaman müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bir defa bu ülkede benim Kürt kökenli vatandaşlarım azınlık statüsünde değildir. Biz geldiğimizden bu yana 3 şeyi başardık. Red ve inkar politikalarını yok ettik, asimilasyon politikalarını da yok ediyoruz. Dikkat eder-seniz, onun için seçim öncesi bir ifade kullandım. Bu ülkede artık Kürt sorunu yoktur, bu ülkede PKK sorunu vardır, Kürt kökenli vatandaşlarımın da sorunları vardır. Sorunların da çözümünde en büyük katkıyı biz verdik ve bundan sonra da yine biz vermeye çalışacağız. Kaldı ki bu ülkede etnik unsur olarak birçok etnik unsur var. Benim Türk kardeşimin de sorunu var, Laz'ın da Boşnak'ın da Arnavut'un da Gürcü'nün de Roman'ın da hepsinin sorunları var. Bu sorunların hepsinin çözümünde şüphesiz ki bu sorumluluğu üstüne alan iktidar bunu çözecektir. Bunu da çözmeye devam edeceğiz. Bir defa şu 4 temel ilkemiz değişmez; tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Biz bununla bu yola devam edeceğiz. Bunun dışında herhangi bir düşüncemiz yoktur. Burada kimse bizden geri adım beklemesin." (yenişafak)