Önce Hürriyet gazetesi geçtiğimiz pazar günü, 'Teröristlere karşı aslandı' manşetiyle çıktı. Cümle, Murat Başbuğ'a aitti ve babası için kullanılmıştı. Ertesi gün Yeni Akit gazetesi, geçen sene yayımladığı bir fotoğrafı yeniden gündeme getirerek 'Terör karşıtına bak' başlığını attı. Fotoğraf PKK sanığının ilk olarak, o zamanki adıyla Vakit gazetesinin 22 Temmuz 2010 tarihli nüshasında, 'Başbuğ'un oğlu PKK sanığı ile' başlığıyla yayımlanmıştı. Gazete, pazartesi günkü haberinde de o kareye atıf yapmıştı. Murat Başbuğ, dün de Akşam'ın manşetindeydi. 'Oğlum, ailemiz sana emanet' başlıklı habere göre eski Genelkurmay Başkanı, mahkemenin tutuklama kararının ardından oğlunu arayarak böyle seslenmişti.

Bu haberlerin hepsinde fotoğraf olarak Vakit'in gündeme taşıdığı söz konusu kare kullanıldı. Ancak bir farkla. Hürriyet ve Akşam gazeteleri, fotoğrafı keserek sadece Başbuğ'un portresini kullandı. Oysa yanında, halen terör örgütü PKK üyesi olmakla yargılanan ve KCK'nın eski İstanbul sorumlusu olduğu iddia edilen Hasan Lala da vardı. Bu kare, geçen yıl Vakit gazetesinde yayımlandığı gün Genelkurmay'dan yazılı bir açıklama yapılmıştı. O sırada Genelkurmay başkanı, İlker Başbuğ'du. Açıklamada, fotoğrafın bir arkadaş ortamında tesadüfen çekildiği belirtilerek iddialar reddedilmişti. Fakat gerçeğin öyle olmadığı, Başbuğ ve 'Burhan' kod adlı Lala'nın 2003 yılından itibaren farklı yerlerde farklı zamanlarda çekilmiş 7 ayrı fotoğrafının daha bulunduğu tespit edildi.

Zaman'ın yayımladığı bu kare de onlardan birisi. Söz konusu fotoğrafların tamamının, araştırmacı yazar Süleyman Yeşilyurt tarafından da ele geçirildiği ve mart ayında çıkması beklenen 'Paşaların Dünyası' isimli kitapta yer alacağı öğrenildi. Bilgiyi doğrulayan Yeşilyurt, "Sayın Başbuğ, sırf kendi evladı için nice Mehmetçikleri feda etti." iddiasında bulunuyor. Yeşilyurt, askerî kaynaklardan da teyit edilen bazı korkunç iddiaları kitabında ayrıntılı olarak aktardığını anlatıyor. Peki Hasan Lala kimdi? İstanbul polisi, 9 Nisan 2009'da terör örgütüne yönelik bir operasyon yapmış, Lala da o operasyonda gözaltına alınmıştı. 20 Nisan'da nöbetçi mahkemeye çıkarıldı. Orada verdiği ifadede, "Ben Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un oğlu Murat'la 5-6 senedir tanışıyorum. Çok samimi arkadaşımdır. Benim başıma gelenler hakkında bilgi sahibi. Hatta bana yardımcı oldu. Emniyet'e kadar geldi. İddiaları çok komik buldu." dedi. Lala, ifadesinin ardından terör örgütü üyeliği ile yardım ve yataklıktan tutuklandı. Fakat 1 yıl 4 gün yattıktan sonra tahliye oldu. Halen tutuksuz yargılanıyor.

Lala ile Başbuğ'un yolunun 2003 yılında, 'lüks merakı' yüzünden kesiştiği öne sürülüyor. Lala'nın bir oto galerisi, reklam ve mankenlik ajansı vardı. Lüks düşkünü olduğu öğrenilen Murat Başbuğ, pahalı otomobiller ve renkli gece hayatı ile 'ele geçirildi'. Lala'nın, mahkemeye Başbuğ'un özel hayatı ile ilgili bazı CD'ler sunduğu da iddialar arasında. Askerî kaynaklar, terör örgütünün bu şantaj sayesinde sadece örgüt kamplarını korumaya almadığını, aynı zamanda birtakım ihalelere girildiği ve bazı atamaların dahi yapıldığı bilgisini veriyor.