Bulgaristan'da bakanlar kurulu, Türkiye sınırında 210 kilometre uzunluğunda tel çit kurma kararı aldı.

Şap hastalığının yayılmasının engellenmesi amacıyla alınan bakanlar kurulu kararına göre, Türkiye sınırına 210 kilometre uzunluğunda tel çit çekilecek. Sınır güzergahı üzerinde bulunan Burgas, Yambol ve Hasköy belediyeleri tarafından yapılacak tel çitin Ekim ayında tamamlanması bekleniyor.

Hükümet basın merkezinden yapılan açıklamada, projenin amacının başı boş hayvanların iki ülke arasında dolaşmasının engellenmesi olduğu bildirildi.

Tarım Bakanı Miroslav Naydenov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin yeni bir Berlin duvarı olarak nitelendirilmesinin son derece yanlış olduğunu belirterek, tel çit olarak tasarlanan engellerin her iki ülkedeki hayvanların dolaşımını sınırlandırırken, şap hastalığının yayılmasının önüne geçeceğini söyledi.

Burgas bölgesinde sınıra yakın birçok yerleşim yerinde şap hastalığının tespit edildiğini kaydeden Naydenov, bu hastalığın Türkiye'den gelen başı boş hayvanlardan yayıldığının belirlendiğini ileri sürdü.

Naydenov, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliğine resmi yazı göndererek, ortak sınır bölgesinde her iki ülkenin yetkilileri arasında toplantı yapılmasını talep ettiğini bildirdi.

A.A