25 yaşındaki Ukraynalı Maksym Yastremskiy ABD, İsveç, İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye"den bir çok bankanın veri tabanlarına girerek 10 milyonu aşkın kredi kartı bilgisini çaldı. En büyük vurgununu ise 2005"te ABD"de TJ Maxx adlı mağaza zincirinin bilgisayarlarına sızarak gerçekleştirdi. Bu kart bilgilerini internet üzerinden satarak 150 milyon doları cebe indirdiği sanılan Yastremskiy, FBI tarafından izleniyordu. Antalya Kemer"de tatil yaparken 24 Temmuz 2007"de kaldığı otelde Türk polisi tarafından yakalandı. Yastremskiy"nin bilgisayarında 3 bin 200"ü Türk kredi kartı kullanıcısına ait 5 milyon kredi kartı verisi bulundu. ABD Adalet Bakanlığı, Amerika"daki vurgun nedeniyle Türk makamlarına iade yazısı yazmıştı. İşte bu konuyla ilgili dün ilginç gelişmeler yaşandı. Ukraynalı hacker"ın kendilerine verilmesini isteyen ABD yetkilileri, olayın perde arkasıyla ilgili iddiaları bir bilgisayar konferansında anlattı.

İşkence iması yaptı!

Adalet Bakanlığı"nın Bilgisayar Suçları Departmanı"nın Başkan Yardımcısı Howard Cox, Ukraynalı"nın bilgisayarındaki tüm bilgilerin şifrelenmiş olduğunu ancak Türk polisinin sorguda gerekli şifreleri “güç kullanarak” elde ettiğini söyledi. Basına kapalı konferansta konuşan Cox, “Burnu kalkık, konuşmayan bir şüpheliyi Türk polisiyle 1 hafta aynı odaya kapatırsanız istediğiniz her türlü bilgiyi alırsınız” dedi. ABD"nin en çok tıklanan teknoloji sitesi CNET de konferansa katılan 4 kişiden Cox"un “Polis işkence ile şifreleri aldı” imasında bulunduğunu doğrulattı. Bu durumda hacker"ın ABD"ye teslim edilmesi durumunda mahkemenin delillerin “işkence altında elde edildiği” kararına vararak serbest bırakma olasılığı doğdu. CNET yazarı Chris Soghoian, “Amerikalı yetkililer Ukraynalı hacker"ın sorgusunda fiziksel güç kullanıldığından haberdar mıydı?” sorusunu sordu.

Geçen yıl Antalya"ya gelen iki FBI elemanı Yastremskiy"i teslim almak istedi. Savcılık, iade edilip edilmemesiyle ilgili araştırmasını sürdürürken, hacker"ın avukatı Bilal Kalaycı, “ABD"ye iade söz konusu olamaz. Suçlamayı kabul etmiyoruz. Türkiye"de yakalanmıştır ve burada yargılanmasını talep ediyoruz” dedi.