Avusturya'nın Türkiye'ye her yıl gelen 500 bin kadar vatandaşı için Türkiye'den vize muafiyeti talep ettiği bildirildi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın iki gün önce bu ülkeye yaptığı resmi ziyaret sırasında Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger'in Avusturyalı turistler için vize muafiyeti talep ettiğini belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin de kendi vatandaşları için vize kolaylığı talebinde bulunduğunu belirttiler.

Heyetler arası görüşmelerde hazır bulunan Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Avusturya'nın Alman turistlere uyguladığımız gibi Avusturyalı turistlere de vize muafiyeti uygulamamız önerisinde bulunduğunu" belirterek, "Biz de kendilerinden Türkiye'den Avusturya'ya gelecek olan öğrenci, bilim adamı, iş adamı ve sade vatandaşlarımıza kolaylık sağlamalarını talep ettik" dedi.

Büyükelçi Yenel, "Avusturya'nın Türk vatandaşları için uygulamayı planladığı kolaylıkları tatmin edici bulmadıkları için müzakerelerin devam ettiğini" belirtti.
Avusturya'nın, taraf olduğu Avrupa Birliği (AB) vize rejimini belirleyen Schengen Anlaşması uyarınca Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulamaya yanaşmadığına işaret eden diplomatik kaynaklar, "Türk vatandaşlarının Avusturya vizesini daha kolay edinebilmeleri için önemli bazı adımlar atabileceğini" belirtiyor.

Avusturya'nın, Türkiye'den, Alman turistler için uygulanan vize muafiyetini örnek göstererek, her yıl Türkiye'ye gelen 500 bin kadar Avusturyalı turist için de vize muafiyeti talebinde bulunduğu bildirildi. Türkiye'ye gelen Avusturya vatandaşları Türkiye'nin sınır kapılarında veya havaalanlarında "bandrol usulüyle" anında vize alabiliyor.

Hürriyet