Mısır"da muhalefetin gösterileri üçüncü gününü doldurdu. Ancak 30 yıldır iktidarda olan Hüsnü Mübarek için kritik süreç şimdi başlıyor.
Muhalefet en büyük protestoyu bugün cuma namazı sonrası düzenliyor. İsyana ilk kez destek veren Müslüman Kardeşler de gösteriye katılacak
Nobel Ödüllü Muhammed El Baradey de muhalefete yardım etmek için Mısır"a geldi. El Baradey “Halk isterse geçici yönetimi devralırım” dedi.

Gösterilere eğitimli, eğitimsiz, fakir ve zengin her kesimden genç katılıyor. Facebook üzerinden organize olan gençlerin sayısı her geçen gün artıyor. Ancak 7 milyonluk Kahire"de sokağa dökülenlerin sayısı 30 bini geçmedi.

Mısır"da dananın kuyruğu bugün kopuyor. Ülkede hafta başından beri devam eden gösterilerin bugün doruk noktasına çıkması bekleniyor. Mısır"da cuma günleri tatil. Bu nedenle gösterileri internet üzerinden organize eden gruplar maksimum protestocu sayısına ulaşmak için hafta başından beri en önemli günün cuma olduğunu, herkesin cuma sokağa dökülmesi gerektiğini söylüyor. Hafta boyunca çalışmak zorunda oldukları için sokağa çıkmayan birçok Mısırlı da bu gösterilere mutlaka katılacaklarını dile getirdi.
Ülkenin en güçlü politik ve sosyal örgütü Müslüman Kardeşler ise gösterilerle ilgili bugüne kadarki sessizliğini ilk kez bozdu. Örgüt internet sitesinden yaptığı açıklamada “Mısırlılar yolsuzluk, baskı ve adaletsizliğe karşı barışçıl gösterilerine reform istekleri yerine gelene kadar devam etmeli. Biz gösterileri organize etmedik ama ayak uyduruyoruz” dedi. Bu açıklama bugün yapılacak gösterilerin Müslüman Kardeşler"in de desteğiyle daha da büyüyebileceğinin işareti oldu.

"Korkuyu yendik"

Ülkeyi 30 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek (82) için asıl alarm verici durum ise en büyük rakibi Muhammad El Baradey"in akşam Mısır"a dönmesi oldu. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu"nun (UAEK) Nobel Ödüllü eski başkanı El Baradey, dün Viyana"dan Mısır"a doğru yola çıkarken “Mısırlılar korku kültürünü sonunda yendi. Bundan sonra değişim kaçınılmaz. Halk isterse geçici yönetimin başına geçmeye hazırım” dedi.
Akşam saatlerinde Kahire"ye varan El Baradey"in gösterilerin coşkusunu daha da artırması bekleniyor. UAEK"den ayrıldıktan sonra Mısır"da insan hakları savunuculuğuna soyunan ve politikaya atılan El Baradey, tutuklanmazsa mevcut gösterilerin doğal lideri konumuna gelebilir.

Bina yaktılar

Mısır tarihi günler yaşıyor. Yaklaşık 35 yıldır büyük çapta protesto düzenlemeyen, en son 2003 yılında Irak Savaşı"na karşı gösteri yapan binlerce kişi hafta başından beri kendi hakları için sokakta... Çoğunluğu gençlerden oluşan protestocular fakirlik, işsizlik ve yolsuzluğa isyan ediyor, daha fazla hak talep ediyor. Hüsnü Mübarek, gösterinin ilk iki gününde herhangi bir açıklama yapmak yerine askeri ve polisi sokağa yollamayı tercih etti.

Meydanlara demir perde

Başkent Kahire"de tüm önemli meydanlar ve devlet binalarının çevresi “demir perde” olarak anılan askerler tarafından çevrildi. Üç gündür devam eden gösterilerde en az 7 kişi öldü, 1200 kişi gözaltına alındı. Aralarında AP ve Guardian gibi yabancı kuruluşların gazetecilerinin de olduğu 7 muhabir gözaltına alınırken bir AP muhabirinin çenesi kırıldı.

Plastik mermi

Ancak bu sert tutuma rağmen gösteriler dineceğine daha da ateşlendi. Aralarında zengin fakir herkesin olduğu muhalifler dün Süveyş"te bir hükümet binasını ateşe verdi, tüm ülkede çatışmalar yaşandı. Kent merkezleri hükümete ait güçler tarafından kapatıldığı için çevre semtlerde polis ve askerle adeta gerilla savaşı yapıldı.
Şimdiye kadar göstericilere karşı yalnızca plastik mermi, tazyikli su ve göz yaşartıcı bomba kullanılmış olması kayıpların sınırlı kalmasını sağladı. Analistler ordunun ve polisin Mübarek"in yanında olmasının Tunus"takinin aksine Mısır"da rejim değişikliği getirmeyeceğini söylüyor. Ancak şimdilik hiçbir şey kesin değil.

Mübarek"i devirmeye gitti

Muhammed El Baradey, Hüsnü Mübarek"in gitmesinin ardından geçici yönetimin başına talip oldu.

Milliyet