Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Müslüman coğrafyasında meydana gelen iç çatışmaların, kardeşlik ortamını ciddi anlamda yaraladığını belirtti.

Görmez, Mevlit Kandili dolayısıyla yayımladığı mesajında, bugünü cumartesiye bağlayan gecenin alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyaya gelişinin 1441'inci yıl dönümü olduğunu ifade etti.

Kardeşlik bağlarının neredeyse ciddi yaralar aldığı bir zaman ve mekanda, hem Hz. Muhammed'e hem de birbirimize kardeş olmanın iklim ve ortamlarını yeniden bulmak ve O'nun özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmayı yeniden hatırlatmak gerektiğine işaret eden Görmez, şunları kaydetti:
''Ne yazık ki Müslüman coğrafyasında meydana gelen kardeş kavgaları, iç çatışmalar, kardeşlik ortamını ciddi anlamda yaralamakta, ümmet-i Muhammed olma duyarlılığı hasara uğramaktadır. Allah'ı bir, Peygamber'i hak bilme düsturundan ayrılmaması gereken ve bu ana çerçeve içinde kardeşlik hukukunu tesis etmek zorunda olan Müslümanlar ne yazık ki bugün bölge coğrafyamızda uyandırılan fitneye dahil olmakta, birbirlerine kin duyabilmekte, buğz edip intikam rüzgarına kendilerini kaptırabilmektedirler. Oysa biz Müslümanlara düşen kardeşlerimizin arasını bulmak ve hiçbir zaman adaletten ayrılmamaktır.

Bugün cehalet, kör taassup ve dünyevi çıkarlardan beslenen bir gerilim ve çatışma ortamı, İslam'ın pak ve nezih kardeşlik dilini köreltmekte, Müslüman kardeşliğinin Ensar-Muhacirin kardeşliğinden beri süregelen tarihsel akışını gözardı etmekte ve bizi Sevgili Peygamberimizin özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmaktan uzaklaştırmaktadır.''

Kandil programı

Bu arada, Mevlit Kandili dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, Sultanahmet ve Firüzağa camilerinde özel bir kandil programı düzenleyecek.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran'ın konuşmalarıyla başlayacak programda, Türkiye'nin ünlü hafızları Kur'an-ı Kerim tilavetinde bulunacak.

Mevlitten bölümler ve ilahilerin seslendirileceği program, İrşat Hizmetleri Daire Başkanı Dursun Aygün'ün duasıyla sona erecek.

Sultanahmet ve Firüzağa camilerinde 19.30'da başlayacak programlar, TRT Anadolu'dan da canlı olarak izlenebilecek. Programda ayrıca İsviçre ve Almanya'da düzenlenen kandil programlarından eş zamanlı olarak bazı bölümler de canlı olarak ekrana yansıyacak.

Program, TRT 1 ekranlarından ise saat 20.00'den itibaren canlı olarak yayınlanacak.

Mevlit Kur'an'ın önünde tutulmamalı

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şinasi Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mevlid'in kesinlikle bir şiir ve mersiye olduğunu belirterek, ''Hiç bir zaman Kur'an'ın önünde tutulmamalı, Kur'an'ın yerine konulmamalıdır. Böylesi bir düşünce her şeyden önce İslamın temeline aykırı olur. Kuşkusuz Kur'an okumak Mevlit'ten çok daha önemlidir'' dedi.

''Mevlit okutmak, namaz kılmak, oruç tutmak veya Kur'an okumak gibi bir ibadet değildir. Sadece geleneksel bir ritüeldir'' diyen Gündüz, ''Kutsal geceler Allah ile buluşma, ona kalbimizi açma, insan olduğumuzu hatırlama, kendimizle yüzleşme yönünde bir fırsat oluşturduğu için çok önemlidir'' diye konuştu.
AA