SGK ile ilaç firmalarının yüzde 60"lık oranı yüzde 66"ya çeken son dakika anlaşması da eyleme engel olamadı

İlaç harcamalarında tasarruf amacıyla bugün yürürlüğe giren kararnamede SGK"nın ilaç şirketleriyle yaptığı görüşmeler sonucu referans fiyatın yüzde 60"ının değil, 66"sının baz alınacağını açıklaması eczanelerin kepenk kapatma eylemini engellemedi. Zararlarının karşılanacağının resmi bir şekilde tebliğ edilmeğini, stok zararları karşılansa bile fiyat düşüşlerinin neden olduğu kâr erimesinin devam edeceğini savunan eczacılar bir günlüğüne kepenk kapattı. Türk Eczacılar Birliği şu açıklamayı yaptı:
“Anlaşma, eczacılar görmezden gelinerek ilaç sanayicileri ve bakanlık arasında imzalandı. Stok zararlarının karşılanacağı, bunun imza altına alındığı açıklaması, eczacıların sorununun ancak çok küçük bir kısmına çözüm olabilir. Stok zararlarını karşılamaya söz veren, imza atan ilaç sanayicileri son beş yıldır konuyla ilgili genelgeler, genel yazılar olmasına rağmen, kamu emirlerine uymamakta direniyor.”
Eczacılar bugün hastaları mağdur etmemek için nöbetçi eczane sayısının üç kat artırıldığını bildirdi.

3 bin ilaç depoya dönüyor
Stok zararlarının karşılanması konusunda resmi bir açıklama yapılmamasını gerekçe gösteren eczacılar, kasım ayında başlattıkları ardından durdukları düşük fiyatlı ilaçların depolara iadesine yeniden başladı.
Gece boyunca iade işlemlerinin sürdüğünü, bu nedenle online sistemlerinin kilitlendiğini ifade eden Türk Eczacılar Birliği, vatandaşın mağdur edilememesi için nöbetçi eczanelerin ilaçları iade etmeyeceklerini belirtti. Diğer eczaneler ise cumartesi gününe kadar ellerindeki düşük fiyatlı ilaçları iade etmiş olacaklar. İade edilecek ilaç sayısının 3 bini geçmesi bekleniyor.

"Eczaneler kadar üreticiler de etkilendi"
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası:
“Yeni düzenlemeyle bazı ilaçların fiyatlarında yüzde 80"lere varan düşüşler olacağı yönündeki açıklamalar yapılıyor. Fakat en fazla yüzde 34 düşüş öngörülüyor.
Düşüşlerden eczacılar kadar ecza depoları ile üretici ve ithalatçı firmaları da etkilenecek. Türkiye"de ilaç fiyatı, AB ülkelerinin çok gerisinde. Düzenlemeyle daha da düşecek. Eczacıların talep ettikleri meslek hakkı ödemelerine itirazımız yok. Ancak bu hakkın ilaç endüstrisi tarafından karşılanması beklenmemeli.
Eczacılarımıza stoklarını eritebilmeleri için 76 gün gibi bir süre tanınmasına rağmen, 4 Aralık"ta raflarda kalan stok fiyat farkını ilaç firmaları karşılayacak.”

Anahtar bıraktılar
İlaç kararnamesini bugün kepenk kapatarak protesto edecek olan eczacılar dün pek çok ilde “anahtar bırakma” eylemi yaptılar. Eylemlere katılım oranının son derece yüksek olduğu gözlendi.

Eczacıya da ilaççıya da sözleşme iptali uyarısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, eczacı eylemine yönelik sert açıklamalar yaptı. Dinçer, eylemin vatandaşı mağdur etmeyeceğini umduğunu belirterek şunları söyledi: “Mağdur ederlerse sözleşmelerimizden kaynaklanan hükümleri uygulayacağız. Eczacıların raflarında ve stoklarında ortaya çıkabilecek her türlü zararı ilaç sanayii karşılayacak, bu sözü yazılı olarak da kendilerinden aldık. Şayet uygulamazlarsa bu sözleşmeyi tek taraflı iptal etme hakkımız var.”
Fiyat kararnamesinde eczacılara 45 gün süre tanımalarına rağmen taleplerle süreyi bir ay daha uzattıklarını anlatan Dinçer, bunun kamuya maliyetinin 217 milyon lira olduğunu söyledi. Krizden geçen bir ülke olarak anlayış beklediklerini ifade eden Dinçer, yeni fiyatlarla eczacıların da kendi kârlarından yüzde 1.5"lik fedakarlık yapacaklarını belirtti. “Sözleşmelerini mi iptal edeceksiniz?” sorusuna karşı Dinçer, “Gerekirse yaparız” yanıtını verdi.

Hükümet net, geri adım atmayacak
Hükümetin ilaç kararnamesi konusunda tavrının net olduğu, geri adım atmayı düşünmediği belirtiliyor. Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar hükümetin konuyla ilgili görüşünü şöyle özetliyor:
“Eczaneler "satılan malın fiyatı düştü, kâr azaldı" diye kepenk kapatıyor. Eczanelerin kâr akitlerinde bir değişiklik olmadı, yüzde kaçsa yine aynı. İlacın fiyatı düştü diye isyan ediyorlar. Kutu başına ilaç fiyatlarında ciddi artışlar da olmuştu. SSK içindeki eczaneleri kapattık, bütün ilaç hacmini eczanelere verdik, eczanelerin cirosu ikiye katlandı. Türkiye"de fiyatı düşüren başka sektör yok mu, nasıl yükseliyorsa düşebilir de. İlacın fiyatı düştü diye kepenk kapatmayı anlamıyoruz. "Vatandaş ilacı pahalıya alsın, devlet pahalıya alsın yoksa kepenk kapatırız", olay bundan ibaret. Buna göz yummak mümkün değil. Dolayısıyla orada bir geri adım olmaz.”

"Anlaştık ama bu oran yeterli değil"
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği:
“İlaç fiyatlarında iskonto 6 puan yukarı çekilmiş oldu. Biz yeterli olduğunu söylemiyoruz. Bu iyileştirmeyle hiç olmazsa önümüzdeki 3-5 yılı görebileceğiz. Eğer bu iyileşme yapılmasaydı sektörde yüzde 35 daralma olacaktı. Eczacıların sıkıntılarını da anlıyoruz. Stok sorunlarının çözümü konusunda AİFD üyesi şirketler ellerinden geleni yapacaklar. Varılan anlaşma ile hastaların ilaca erişiminin kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesi yönünde önemli bir adım atılmıştır.”