Tüm dünyada milyarlarca insanın gün boyunca hiç kopmadan kullandığı internet ve geleceği için çok önemli bir gün. Büyük değişim geçtiğimiz saatlerde global olarak başladı bile.

Hemen nedir bu değişiklik diye sormadan önce söyleyelim, bugün, internet doğduğundan beri kullanılan IPv4'den IPv6'ya geçişin başladığı bir gün olarak tarihte önemli günler arasına girdi. İnternetin bugüne dek kullanımında IPv4, yaklaşık 4.3 milyar IP adresine erişim izni veriyordu. Bugünkü açılışla beraber bu sayı, 340 trilyonu aşacak.

Peki IPv6 nedir?

Teknoloji ile iç içe yaşadığımız dünyada yüzlerce mobil cihaz bilgisayar ve çeşitli teknolojik cihazlar kullanıyoruz. Hemen hemen her cihaz farklı İP adresleri ile kendine özel bir adres oluşturarak kullanır. Bir cihaz tarafından kullanılan IP adresi başka bir cihaz tarafından kullanılamıyor. Bildiğiniz üzre geçen yıl Assigned Numbers Authority'nin elindeki IP adresleri bitmişti. Bu da sisteme yeni girecek cihazlar için büyük bir soruna işaret ediyordu. İşte IPv6'nın hayatımıza girmesiyle beraber 4.3 milyar IP adresinin sayısı 340 trilyonun üzerine çıktı.

Hatırlatmak istediğimiz bir diğer nokta ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile birlikte Cisco, 2016 yılına kadar 18.9 milyar cihazın internete bağlanacağını duyurmuş, zorlu bir trafiğin beklenildiğini vurgulamıştı.