Türkiye'de bu yıl ilk kez, 10 Ekim Cuma günü tüm dünya ile aynı anda "Yumurta Günü" kutlanacak. Amaç, insanların dikkatlerini yumurtaya çekerek, tüketimi artırmak.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği'nin (YUM-BİR) girişimiyle Türkiye'de bu yıl ilk kez Dünya Yumurta Günü kutlanacak. Dünyada yaklaşık 12 yıldır Ekim ayının ikinci Cuma günü kutlanan Yumurta Günü'nün Türkiye'de kutlanmasını Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da destekliyor. Cuma günü YUM-BİR'in merkezi Ankara'da Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla düzenlenecek basın toplansı ile Türkiye'de de artık Dünya Yumurta Günü'nün kutlandığı ilan edilecek. YUM-BİR Başkanı Derya Pala, bu yılın başında yine yumurtaya dikkati çekmek ve tüketimi artırmak amacıyla "Kıran Kazanır" sloganıyla başlattıkları kampanyayı hatırlatarak, Dünya Yumurta Günü kapsamında bu kampanyaya destek veren kuruluşlara da teşekkür plaketi vermek amacıyla tören düzenleyeceklerini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı'nın da toplantıya katılacağını belirten Pala, Dr. Ender Saraç'ın da bir konuşma yaparak, yumurtanın faydalarını anlatacağını kaydetti. Ardından yumurta kırma- tokuşturma gibi eğlenceli aktiviteler düzenleneceğini belirten Pala, ardından ödül töreni yapılarak, konukları yumurtalı ikramlarla ağırlayacaklarını söyledi.


ÖNÜMÜZDEKİ YIL SOKAĞA TAŞACAK

Önümüzdeki yıllarda Dünya Yumurta Günü kapsamında sokak etkinlikleri düzenlemeyi planladıklarını anlatan YUM-BİR Başkanı Derya Pala, “Sokak etkinlikleriyle sokaktaki insanı da haberdar edelim istiyoruz. Örneğin önümüzdeki yıl büyük tavalarla omletler yapılsın, halkın dikkatini çeksin diye etkinlikler yapabiliriz. Tabii bunlar hep bütçe işi. Bu yıl başında kampanya için büyük bütçe ayırdık. Dünya Yumurta Günü için çok büyük bir bütçe ayıramadık. En azından basın toplantısı aracılığıyla Türkiye'de böyle bir günün olduğunu tüketiciye duyuralım istedik” dedi.

TÜRKİYE'DE TÜKETİM ARTIYOR

Türkiye'de yıllık kişi başına yumurta tüketiminin arttığını da anlatan Derya Pala, tüketimde dünya ortalamasının kişi başına 250- 350 olduğunu, kişi başına Japonya'da 330, Meksika'da 350 yumurta tüketildiğini söyledi. Pala, “2006 yılı kötü bir yıldı. Çünkü 2005 sonu ve 2006 başında kuş gribi salgını çıktı. Üretimdeki düşüş beraberinde tüketimdeki düşüşü de getirdi. 2006'da 8.5 milyon adet, 2007'de 10 milyon adet üretim oldu. 2005-2006 yıllarında kişi başına tüketim 115- 116 civarındaydı. 2007'de üretimle birlikte tüketim artışı da oldu. Kişi başına tüketim 131'e çıktı. Bu yıl da üretim rakamlarındaki artışla, kişi başına tüketimin 160'ın üzerinde olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

İMAJI DÜZETLMEYE ÇALIŞIYORUZ

Türkiye'de yaptıkları araştırmada yumurtanın dar gelirli ve eğitim düzeyi düzeyi düşük ailelerde daha çok tüketildiğini belirlediklerini kaydeden Derya Pala şunları söyledi:
“Yumurta ucuz protein kaynağı. Karın doydurma, beslenme anlamında daha çok tercih ediyorlar. Entellektüel insanlar çok fazla araştırıyorlar ve maalesef çok bilgi kirliliği var. Bir gün ak denilen şeye, ertesi gün kara denilenebiliyor. İnsanların kafasını karıştırıyor. Yememek daha kolay çözüm olarak görülüyor. Daha eğitimli kesimin daha az tüketmesinde bunun etkili olduğu ortaya çıktı. Yumurta ile ilgili yanlış bilinenleri düzeltmeye, imajını düzeltmeye çalışıyoruz. Kötü yargıyı oluşturmak kolay, düzeltmek zor. Ender Saraç, Dilara Koçak, Taylan Kümeli gibi insanların yakından bildiği, güvendiği kişilerle konuşarak yumurtanın yararlarını anlatan yazılar yazmalarını istedik. Biz kime gittiysek, yumurtanın faydalarını anlattıklarını dile getirdiler.”