Yeni yasa kapsamında dosyası ayrılarak İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi"ne gönderilen Hrant Dink"in katili Ogün Samast, bugün ilk defa çocuk mahkemesinde hakim karşısında olacak.

Yeni yasa kapsamında cezasında büyük oranda indirim de alabilecek olan Samast, 6 yıl sonra cezaevinden çıkabilir.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink"in öldürülmesine ilişkin davada dosyası ayrılan tutuklu sanık Ogün Samast"ın İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılamasına bugün başlanıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde Erhan Tuncel ve Yasin Hayal"in de aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı davanın 25 Ekim 2010 tarihindeki duruşmasında, tutuklu sanık Ogün Samast"ın suç tarihinde 17 yaşında olduğu gerekçesiyle 6008 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca dosyası ayrılarak, “görevsizlik kararı” ile İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti.

5 yıl az yatacak

Dink cinayeti sanığı Ogün Samast"a “terör örgütü üyeliği” suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapis isteniyordu. Ancak yeni yasaya göre çocuk mahkemesinde yargılanacak Samast"a bu suç için verilecek ceza en az 3 yıl 4 ay, en fazla 6 yıl 8 ay olacak. Yani Samast 3 yıl 2 ay ceza indiriminden faydalanacak.

6 yıl sonra çıkabilir

Samast"a ikinci kıyak ise cinayet suçundan cezaevinde yatacağı süreye ilişkin olacak. Samast, cinayet suçundan 18 yıldan 24 yıla kadar hapisle yargılanıyor. Bu suçu örgüt faaliyeti kapsamında işlediği için alacağı cezanın 4"te 3"ünü yatacaktı. Ancak yeni yasa, çocuklar için bu oranı 3"te 2 olarak belirledi. Yani Samast cinayetten üst sınırdan, yani 24 yıla mahkum olduğunda 18 yıl yatması gerekirken, yeni yasada 16 yıl yatacak. Her iki indirim sonuç olarak Samast"a 5 yıl daha az cezaevinde yatma yolu açtı.

Yasanın getirdiği bu olanakların yanı sıra mahkemenin yapacağı değerlendirmeye bağlı olarak Samast"ın sadece 6 yıl sonra tahliye olması ihtimali de var. Dink cinayetine ilişkin davaya bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın hazırladığı iddianameyi, sanıkların işlediği suçun terör suçu sayılamayacağı gerekçesiyle iade etmişti.

Mahkemenin bu kararına savcıların yaptığı itirazın 9. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmesi üzerine iddianameyi kabul etmek zorunda kalmıştı. 14. Ağır Ceza Mahkemesi"nin sanıkların terör örgütü oluşturmadığı yönündeki görüşünü karar aşamasında da tekrar etmesi halinde hiçbir sanığa örgüt üyeliğinden ceza verilemeyecek. Buna Ogün Samast da dahil olacak. Bu durumda Samast sadece öldürme suçundan ceza alacak.

Samast"a öldürme suçu için yasanın öngördüğü alt sınırdan yani 18 yıldan ceza verilir ve takdiri indirim yapılırsa cezası 15 yıla düşecek. Samast bu cezanın 3"te 2"sini yani 10 yılını yatacak. Yani 4 yıldır cezaevinde bulunan Samast, sadece 6 yıl sonra tahliye olabilecek.