Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, dünyada buğday rekoltesindeki gerilemenin fiyatları artırdığını, üretim alanlarının gıda bazlı tarım ürünlerine yönlendirilmesi nedeniyle pamuk ekili alanların daralacağını, pamukta da fiyat artışının tetikleneceğini öne sürdü.

Balçık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Söke'de bu yıl buğday veriminin yüksek olduğunu, 650-700 kilogram arasında verim alındığını, ancak Orta Anadolu Bölgesi'nde sulanan arazilerde 300-350 kilogram, sulanamayan arazilerde ise 150-170 kilogram arasında verim alınabildiğini belirtti.

Bunun Türkiye buğday rekoltesinin düşeceğini gösterdiğini ifade eden Balçık, yaklaşık 14 milyon tonluk bir rekolte beklendiğini söyledi.

Balçık, buğdayda en büyük üreticilerden Rusya'da da rekoltelerin düşmesi nedeniyle fiyatların yükseleceğini, dünya genelinde buğday üretimindeki gerilemeler nedeniyle gıda krizi kaygılarının ortaya çıktığına işaret ederek, "Önümüzdeki sezon Sökeli üreticilere buğday ekmelerini öneriyoruz" dedi.

İlçenin önde gelen tarım ürün olan pamukta ise global krizin etkisiyle fiyatların baskı altında kaldığını ifade eden Balçık, dünyada gıda bazlı ürünlerin kuraklıktan etkilenmesi nedeniyle fiyatların yükselişe geçtiğini, bunun gelecek sezon pamuk ekim sahalarını daraltacağını savunarak pamukta da bir fiyat artışının kaçılınmaz olacağını ileri sürdü.

Balçık, "Pamuk fiyatlarının eninde sonunda sıçrama yapacağına inanıyoruz" dedi.

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png