Bütün dünyada sektör küçülürken Türk turizminin iki kat büyümesi dikkatleri üzerine çekti. Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, bu yıl için hedeflenen turist sayısının 33 milyon olduğunu, ancak gerekli önlemler alınıp destek verilmesi halinde bu rakamın 40 milyonu bulabileceğini kaydetti.

Yüzde 10'un üzerinde büyüyerek dünya ortalamasından 2 kat fazla artış kaydeden Türk turizm sektörü, geçen yıl 31,4 milyon turist ağırladı. Yıllık 1 milyar Euro'yu aşan gelire sahip operatörlerden Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, bu yıl 33 milyon turist beklediklerinin altını çizerek, "Ancak önlemler alınıp gerekli destekler sağlanırsa bu sayı bir anda 40 milyona kadar çıkabilir." diye konuştu. 1980'den beri teşvik almayan tek sektörün turizm olduğuna dikkat çeken Görgülü, devletin havayolu şirketlerine koltuk garantisi vermesi ve otel sahiplerinin zam yapmaması durumunda bu yıl beklentilerin çok üzerine çıkarak 40 milyon turistin gelebileceğine işaret etti. Berlin'de gazetecilerle bir araya gelen Görgülü'nün verdiği bilgilere göre, Avrupa'da ekim ayında başlayan erken rezervasyon dönemine göre ocak sonuna kadar Kayı Group bir önceki yıldan yüzde 80, Türkiye genelinde ise yüzde 35'lik artış gerçekleştirdi. Enerji maliyetlerinin yüksek olduğunu belirten Talha Görgülü, petrol fiyatının artmasının da turizmi olumsuz etkilediğini kaydetti. İngiliz hükümetinin dünya devi tur operatörü Thomas Cook'u kurtarmak için destek verdiğinden bahseden Görgülü, benzer desteği Türk hükümetinden beklediklerini vurgulayarak, "Turizmde yabancıların eline kalırsak bu durum kapitülasyonlara dönüşür. Türk tur operatörleri sistemden çıkarsa sezon 4 aya düşer." şeklinde konuştu.

Büyük turizm ülkelerinin sırt çantalı denilen az para harcayan turistleri dahi çekmek için çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Görgülü, bu konuda atılacak adımlarla Türkiye'nin 100 milyon turisti rahatlıkla karşılayabileceğini belirtti. Türkiye'nin 'her şey dâhil' modelinin bugün Dubai'de bile uygulanmaya başladığını anlatan işadamı, Türkiye'nin sektörde öncü konuma geldiğine dikkat çekti. 23 milyar dolar olarak açıklanan Türk turizm gelirlerinin tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığını bildiren Görgülü, buna en az 5 milyar dolar daha ilave edilmesi gerektiğini, böylece turizmin Türkiye'nin en büyük sektörü olacağını ifade etti.

Turizmde devamlılığı sağlayan en önemli unsurların başında tesislerin yenilenmesi olduğunu belirten Talha Görgülü, Antalya'daki otellerin yarısının eskidiğini ve artık yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Aksi durumda eski otellerle hizmet veren İspanya'nın durumuna düşülerek turist kaybedileceğini aktaran işadamı, devletten tesis yenilenmesinde kullanılmak üzere makul maliyetli kredi desteği vermesini istedi. Diğer taraftan işçi maliyetleri konusunda da destek verilirse sezonun uzayarak Türkiye'nin istihdam oranının yükseleceğini sözlerine ekledi.

Yıllık 1 milyon turist taşıyarak 1 milyar Euro'luk ciroya ulaşan Kayı Group'a bağlı German Travel International (GTI) Avrupa'nın en büyük yedinci tur operatörü oldu. Bugüne kadar sadece Türkiye'ye turist getiren şirket, dünyanın çeşitli bölgelerinde de faaliyet gösterecek. Artık Almanya merkezinden İspanya, Güney Kıbrıs, Bulgaristan ve Mısır'a da tatilci götüreceklerini anlatan Kayı Group Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "Yıllık 1 milyon kişiye hizmet verip, Avrupa'nın yedinci büyük tur operatörü olduk. 8 ülkeden değişik noktalara uçuş yapıyoruz. GTI olarak Türkiye spesyalisti olmaktan çıkıp, artık tüm dünyaya hizmet vereceğiz." dedi. Görgülü, geçen yılı yüzde 15'lik ciro büyümesi ve yüzde 35'lik kişi artışıyla bitirdiklerini, bütün ağırlıklarını Almanya, Polonya ve Hollanda'daki ofislerine verdiklerini anlattı. Görgülü, 1 milyar Euro'luk ciro ve yıllık 600 bin paket tur satışıyla şu anda Avrupa'nın en büyük Türk tur operatörü haline geldiklerini söyledi.