Türkiye, son 2 haftadır herkesi şaşırtan bir sıcak havanın etkisi altına girdi. Özellikle batı kesimlere bahar erken geldi. İstanbul, İzmir, Antalya gibi kıyı illerinde hava sıcaklıkları 20 derecenin üzerine çıktı, bu yazın da kurak geçeceğine dair korkular yeniden canlandı.

BARAJLARIN SEVİYESİ DÜŞÜK

TAKVİM'e konuşan meteoroloji uzmanları, sıcaklığın mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini hatırlatarak, bu yaz özellikle Marmara'da sıcaklığın ortalama 40 derece civarında olacağı tahmininde bulundu. Barajlardaki doluluk oranları da bu yazın, geçen yıldan daha susuz geçeceğinin habercisi...


***

Yaz kavuracak

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık cehennem gibi bir yazın habercisi. Uzmanlara göre kuraklık kapıda....

"Mart kapıdan baktırır kazma kürek yaktırır" atasözü bu yıl neredeyse tarih oldu. Geçen ay doğuda hayatı felç eden batı da ise bir hafta etkili olmasına rağmen beyaz kabusa dönüşen soğuk ve yağışlı hava yurdu terk etti. Hava sıcaklığının bazı bölgelerde 24 dereceyi bulması kış ortasında yazı aratmadı. Ancak kafalarda da soru işareti bıraktı.

UZMANLAR KAYGI DUYUYOR

Antalya, Fethiye, Bodrum ve Alanya'da turistler denize girmeye başlarken, eriyen karlar yüzünden kayak merkezleri sezonu çabuk kapattı. Sıcak hava, yakacak alamayan vatandaşların yüzünü güldürdü ama "Yazın ne olacak" sorusu da peşi sıra geldi. Sussuzluk ve kuraklık kapıda bekliyor. Uzmanlar mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar için kaygılı olduklarını söylüyor ve yazın kurak geçeceğine dikkat çekiyor.

Zor günler bekliyor...

Meteroloji Genel Müdürlüğü Yetkilileri: Sıcaklık mart ayı için normal değil. Yazın kavurucu sıcaklıklar bizi bekliyor. Şimdiden kesin bir şey söyleyemeyiz. Ancak genel verilere baktığımızda küresel ısınmanın etkisiyle de zor günler bizi bekliyor.

Sıcaklık 40 derece olacak

Taner Akman (Meteroloji Mühendisi) Meteroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi: Şu anda hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor. Kesin yargıya varmak için Mart ayının sonunu beklemek lazım. Ama tablo bizi sıcak bir yazın beklediğini gösteriyor. Yine Marmara'da ve İstanbul'da 40 derecenin üzerinde sıcaklıklara rastlayabiliriz. Kuraklık kapıda, yağışlar barajları bile zor doldurdu.

Barajların son durumu

Yurt genelinde alınan son yağışların ardından İstanbul'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 36.3, İzmir'de yüzde 22, Bursa'da yüzde 40.5 olarak ölçüldü. Ankara'daki Çamlıdere ve Eğrekkaya Barajları'nda ise ölü hacimlerinden su kullanılıyor. Öte yandan ülke genelindeki yağışlarda, geçen yıl Şubat'a göre yüzde 19.2 azalma yaşandı.

TAKVİM