BU yeni yasa şimdilik sadece yüz temizleyici ürünlerde geçerli olacak, henüz makyaj malzemeleri veya güneş kremi yasadan etkilenmiyor. Çevreciler, küçük plastik taneciklerin kanallardan okyanusa karışarak deniz canlıları tarafından yutulduğunu savunuyor.

İngiltere Çevre Bakanı Michael Gove kararı, Dünya Vahşi Yaşam Fonu'nda (WWF) yaptığı konuşmasında açıkladı. Yüz temizleyiciler ve diş macunları gibi kişisel bakım ürünlerinin birçoğunun içinde mikro tanecikler olduğuna dikkat çekti. Gove, bu ürünlerin çevreye zarar verdikleri hakkında oldukça 'fazla kanıt olması' nedeniyle bir üretim ve satış yasağının uygulanacağını teyit etti.

Bakan Gove, “Her yıl dünyanın her yerinde 8 milyon ton plastik okyanuslara dökülüyor ve denizlerdeki vahşi yaşamı ciddi bir tehlikeye sokuyor” dedi. Gove, geçen yıl hükümetin mikro taneciklerin kişisel bakım ürünlerinde kullanılmasını yasaklamak üzerine müzakereler başlattığını belirtti. “Bugün müzakereleri sonuçlandırıyoruz ve yasağı bu yılın geri kalanında uygulamaya sokacağız” dedi.

GREENPEACE: BU BİR ZAFERDİR

Mikro taneciklere karşı bir kampanya başlatan çevreci sivil toplum kuruluşu Greenpeace'in İngiltere taraftarı, 388 bin imza toplamıştı. Uluslararası çevre örgütü Greenpeace, kararı sosyal medyada “Zafer!” diye paylaşım yaparak kutladı.

Kozmetik sektörüyse yasanın genişlemesine olumlu bakmıyor ve ürünleri değiştirmeleri gerektiği taktirde, halihazırdaki ürünlerin neredeyse yüzde 90'ını yeniden geliştirmek durumunda olacaklar. Konuyla ilgili uzmanların bir araya geldiği bir komisyon bu yıl son kararı verecek.