Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP ve MHP'yi şehitler üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmakla suçladı ve her iki partiden yönelen "ihanet" yakıştırması için "Asıl bu yaklaşım tarzı ihanettir, hıyanettir" dedi. "Terör örgütü, CHP ve MHP'nin oyununa gelmeyiz" diyen Erdoğan, demokratik açılımdan asla geri dönüşün söz konusu olmadığın belirtti ve ekledi: "İki seçenek var. Ya kardeşlik kazanacak ya da terör!" ABD-Meksika gezisinin dönüşünde, uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şu mesajları verdi:

'PKK PASLAŞIYOR'
Şu ana kadar gelen bilgiye göre (Reşadiye olayını) PKK'nın üstlenmesi konusu. Merkezlerinin talimatıyla değil, kopuk olan Dersim grubunun yaptığı gibi bir yaklaşımla dillendirdiler. O da anlamlıdır. PKK olarak bunun üstlenilmiş olması bir boyutudur. Ancak gerçeği bu mudur? Güvenlik güçlerimiz çalışmalarını sürdürüyor. PKK üstlendi diye, 'Bu budur' türünde bir yaklaşımda değil. Olayın biçimi bölücü terör örgütü tarafından yapıldığını gösteriyor. Bu tür bir vahşeti ancak terör örgütü yapar. PKK'nın bu bölgede paslaştığı örgütler var. Tokat/Reşadiye, bu bölgeler terör örgütünün Karadeniz'e inme çalışmalarıdır.
İmralı'dan F tipi cezaevine alınması gibi talepler vardı. İmralı'daki F tipi cezaevi diğerlerinden daha iyi. AB standartlarına uygun. Resimlere varıncaya kadar her şeyi bakanlık yayımladı. Tavandan pencere vs. deniyordu, hiç alakası yok. Yerden pencere aralığı 1 metre. Hobi odaları var. Haftada 10 saati aşmamak kaydıyla diğer mahkumlarla görüşme imkanı tanınıyor. Adalet Bakanlığımız, uluslararası hukuk neyi gerektiriyorsa yapmıştır. Bizler mutmainiz.
Türkiye'de milli birlik ve kardeşlik projesi uygulamaya kondu. Demokratik açılım sürecini hazmedemeyenler var. Ana muhalefet hazmedemediği gibi muhalefetin diğer kanadı aynı şekilde. Bayrağa sarılı tabutların gelmesini milletim istemiyor. Gittiğimiz cenazelerde anneler 'artık bitsin' diyor. Bu nasıl bitecek? Hamaset yapmak, kurusıkı konuşmak suretiyle bunun bitmesi söz konusu değil. Gerek ana muhalefet gerekse de MHP'nin, -DTP yi zaten ifade etmeme gerek yok-, takındıkları tavrı anlamak mümkün değil. Bu kadar basit, sulu, bu kadar şehidin üzerinden siyaset yaparak rant elde etme çalışması içine giren bir anlayışı dünyada görmek mümkün değil.

LİDERLER BULUŞMASI
Çirkin bir şekilde 'bu ihanettir' yaklaşım tarzları... Asıl bu yaklaşım tarzı ihanettir, hıyanettir. Yapacağın bir şeyin var mı, bunu söyle. Bugüne kadar ağızlarından bir şey çıkmadı. Sadece ateşe körükle gittiler. Sayın Baykal'ın da Sayın Bahçeli'nin de hayatı bu. Hükümeti ihanetle adeta hakarete maruz bırakan bir anlayıştan ben hiçbir şey beklemiyorum ve onlarla bir araya gelmeyi arzu etmiyorum.
Demokratik açılım sürecimizi asla geri döndüremeyiz. Yaparsak terör örgütüne hizmet etmiş oluruz. CHP ve MHP anlayışına hizmet etmiş oluruz. Onların oyununa da tuzağına da gelmeyiz. Bu beyefendiler, çalışmaya başından beri takoz oldu. Muhalefet sürekli olarak, 'AK Parti oy kaybediyor' diyecek. 'Oy kazanıyor' diyemez. Yaptığımız işin doğru olduğuna inanıyoruz. Sürekli test ediyoruz. Medyadan ricam, 'Ateşi mi söndüreceğiz yoksa benzin mi dökeceğiz?' Biz, bu işe inanan insanlarla ister medya ister akademisyenlerle Türkiye'yi dolaşacağız. İlk etap ilkbaharın sonları. Durmak yok. İlk etapta neler var? Son olarak Meclis'te yapılan konuşmalar, görüntülü malzemeler broşürler hazırlanıyor. Bütün bunlarla beraber ilçelere varıncaya kadar bu işin altında ne var, inceliği nedir, ne götürür, ne getirir anlatacağız. Vatandaşların büyük kısmı bilmiyor olabilir. Medyadan duyarlılık bekliyoruz. İki seçenek var. 1-Terör devam etsin. 2-Kardeşlik olsun. İki seçenek var, ya o ya o.

DTP alışılmış görevini yerine getiriyor. Hiçbir siyasi parti terör olaylarına ima yoluyla dahi destek verdiğini ortaya koymamalı. İmralı'yı adres göstermek, adeta terör örgütünü sahipleniyormuş havalarında bulunmak halkımız nezdinde ne gibi bir psikoloji oluşturuyor bunu biliyoruz. Ve bunu biz tasvip etmeyiz.
Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce de böyle bir toplantı yaptı. Netice alınmadığı gibi bir de Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili çok çirkin yaklaşımlarda hakaret içeren ifadelerde bulundular. Ben Sayın Cumhurbaşkanımızdan gelecek böyle bir talebe 'Hayır' demem. Ama netice çıkacağına da inanmam./sabah