Mey İçki Şarap Bölümü ve Kayra Şarapları Direktörü Bülent Özfırat, şaraba yeni getirilen yüksek vergiler ve bandrol uygulamasının ardından Türkiye"de halen kayıtlı bulunan 60 şarap üreticisinden bir yıl içinde yarısının kapanacağını ve şarap pazarındaki küçülmenin süreceğini söyledi.

Özfırat, Eylül-Ekim 2007 verileriyle şarap üretimin geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22 düşüş gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:

Üretimde düşüş sürecek
“Bandrol korkusu yüzünden küçük oyuncular piyasadan çekiliyor. Bu süreç devam edecek ve önümüzdeki 6-8 aylık dönemde de şarap üretiminde düşme sürecek. 2-3 YTL"ye şarap satan firmaların çekilmesiyle oluşan boşluğu büyük şarap üreticilerin doldurması da vakit alacak.”

Özfırat"ın AC Nielsen Araştırma Kuruluşu verilerine dayanarak verdiği bilgilere göre şarap tüketiminin en yüksek olduğu iki ay olan Eylül ve Ekim 2007"de kapalı içki pazarı olarak nitelenen şarap pazarında 2006"nın aynı dönemine kıyasla toplam üretim yüzde 22"lik azalışla 5 milyon 980 bin litreden 4 milyon 670 bin litreye geriledi.

Kuraklık şarapsevere yaradı, kaliteyi artırdı
Bülent Özfırat, 2007"de iklimin kurak geçmesi nedeniyle üzüm üreticilerinin ve bağcıların vurgun yediğini belirterek bu yılki üzüm rekoltesinde ciddi düşüş yaşandığına dikkat çekti. Özfırat, “Ancak şarap sevenler için olayın iyi bir yanı ortaya çıktı. Daha yoğun üzümler yetişti. Şarap severlere 2007 rekoltesinden yapılacak şarapların kalitesinin çok daha iyi olacağı müjdesini verebilirim. Bu şaraplar Mayıs 2008"de piyasaya çıkar” dedi.

Japonya ve Danimarka"ya ilk kez şarap ihraç ettik
Kayra"nIn yurtiçi piyasanın yanı sıra ihracata da yöneldiğini açıklayan Bülent Özfırat, “Bu yıl Japonya"ya ve Danimarka"ya ilk kez şarap ihraç ettik. Avrupa"da şarap çok ucuza satıldığı için fiyatla değil, şarabın tadıyla rekabet etmeye çalışıyoruz. Boğazkere ve Öküzgözü onlara farklı geliyor” dedi.