Haftalık basın toplantısında İnterfaks muhabirinin, "Son yıllarda internette çeşitli firmalar, KKTC'de gayrimenkulleri Rus vatandaşlarına satmak için faal şekilde öneride bulunuyor. Yorumunuz ne?" sorusu üzerine Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova, "Rusya Federasyonu vatandaşlarına, meşru Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin kontrolünde olmayan adaya ait arazilerde kuşkulu gayrimenkul satış sözleşmeleri yapmalarından uzak durmalarını ısrarlı bir şekilde tavsiye ediyoruz" yorumunda bulundu.

KKTC ile ilgili Birleşmiş Milletler'in görüşünü hatırlatan Rus diplomat, "Öncelikle hatırlatmak gerekir ki "KKTC" gayrimeşru devlet şekli sayılmakta. Bağımsız ve dünya kamuoyunca tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin işğal edilen topraklarındaki bulunan bir gayrimeşru devlet oluşumu. BM Güvenlik Konseyi, 541 (1983 yılı) ve 550 (1984 yılı) sayılı kendi kararnameleriyle bu yasaya aykırı eylemi kesin şekilde kınamış bulunuyor" şeklinde konuştu.

7 YIL HAPİS CEZASI UYARISI

KKTC'ye ait topraklarda daha önceler çok sayıda Kıbrıslı Rumların yaşadığını iddia eden Rus Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, söz konusu nedenle "eski arazi sahipleri Rumların" mahkemeye vermeleri dahil ortaya çıkacak ciddi risklerle ilgili, "Kıbrıs Cumhuriyeti ceza yasasına göre yasal sahibinin rızası olmadan gayrimenkulün satın alınmasının cezası yedi yıla kadar hapis" diye Rus vatandaşlarını uyardı. Rus diplomat Zaharova, daha detaylı bilgi için Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın internet adresine göz atılması tavsiyesinde de bulundu.