21 Temmuz 2012 - 10:53 Milliyet.com.tr » Ekonomi» Haber
Bu ülkeden yatırım yağacak!

inShare
Yorum: 0

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, önümüzdeki yıllarda Japon firmalarının Türkiye’deki yatırımlarında büyük bir artış olacağını söyledi.

Çağlayan, Japonya temaslarının son gününde gerçekleştirdiği görüşmeleri hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.

Söz konusu firmalarla çok verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini kaydeden Çağlayan, Japonya’nın geçen yıl 114,4 milyar dolar doğrudan yatırım ile ABD’nin ardından yurt dışına en fazla yatırım yapan ikinci ülke olduğunu ifade etti.

Türkiye ile Japonya arasında siyasi ve kültürel alanda çok güçlü ilişkiler bulunmasına karşın, doğrudan yatırımların bugüne kadar potansiyelin altında kaldığını dile getiren Çağlayan, ”Üç gün süren temaslarımın sonunda, Japon firmalarının Türkiye’ye olan ilgisinin hızla arttığını gördüm. Son aylarda Japon firmaları tarafından ülkemize sık sık inceleme heyetlerinin gittiğini, yatırımlar konusunda Japon iş adamları ve kuruluşların detaylı analizler yaptığını da duymaktayım. Bu gelişmeler, önümüzdeki yıllarda Japon yatırımlarında büyük bir artış olacağının göstergesidir” dedi.

Japon firmalarının tüm dünyada yenilikçi, yüksek teknoloji içeren ve katma değeri yüksek ürünleri ile tanındığını hatırlatan Çağlayan, ziyaret sırasında Japon firmalara tanıttıkları yeni teşvik sisteminin bu şekilde üretim yapan Japon firmaları için büyük avantaj sağladığını belirtti.

-CEO’larla görüşmeler-

Ziyaret kapsamında dün gerçekleştirdiği CEO görüşmelerinde, toplam ciroları 87 milyar doları aşan ve dünya çapında 210 bin kişiye istihdam sağlayan 5 önemli firmanın yöneticileri ile bir araya geldiğini kaydeden Çağlayan, bu firmalardan Taisei’nin Japonya’nın en köklü inşaat ve mühendislik şirketlerinden biri olduğunu ifade etti.

Taisei’nin Türkiye’deki en iyi bilinen projesinin Marmaray Tüp Geçiti inşaatı olduğunu anlatan Çağlayan, Taisei CEO’su Takashi Yamauchi ile Marmaray projesinin gidişatı hakkında fikir alış verişinde bulunduğunu bildirdi.

-JSW nükleer projelerine talip-

Yetkilileriyle görüştüğü bir diğer firma olan Japan Steel Works’un (JSW), Japonya’nın ağır sanayi alanında 1907 yılından bu yana faaliyet gösteren çok önemli bir şirketi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ”JSW, ülkemizde kurulması planlanan nükleer santraller için güvenilir teknolojisi ile devreye girmek istemektedir. JSW yetkilileri ile hem bu proje, hem de Türkiye’ye olan ilgilerinin yalnızca nükleer projeler ile sınırlı kalmaması konusunda fikir alış verişinde bulunduk” dedi.

Çağlayan, firma yetkililerine önümüzdeki yıllarda Türkiye’de yapılaması planlanan 130 milyar dolarlık enerji projelerinden ve bu projeler için ihtiyaç duyulacak dökme demir ve çelik ekipmanı gereksiniminden söz ettiğini belirterek, sadece ekipman sağlamaya değil, yatırım yapıp söz konusu parçaları bizzat Türkiye’de üretme konusunda da firma yetkililerine davette bulunduğunu söyledi.

Mitsubishi Paper Mills’in de kağıt sektörünün önemli firmalarında olduğunu kaydeden Çağlayan, firmanın ürettiği yüksek teknolojili (ışığa duyarlı) kağıtların iyi bilindiğini dile getirdi.

Firma yetkililerinin Avrupa pazarındaki daralmalar ve finansal dalgalanmalardan etkilenerek, Avrupa operasyonlarını Kuzey Afrika ve Orta Doğu pazarına ağırlık verecek şekilde planladığını ifade ettiklerini aktaran Çağlayan, ”Henüz ülkemizde yatırımı bulunmayan Mitsubishi Paper, Türkiye’nin stratejik konumu ve ekonomisindeki gelişmeler gibi konuları göz önüne alarak bazı faaliyetlerini Türkiye’ye yöneltme konusunda araştırma yapıyor ve işbirliği imkanlarını araştırıyorlar” diye konuştu.

-”Fuji Film Türkiye’deki operasyonlarını büyütecek”-

Fuji Film firması yetkilileriyle de bir araya geldiğini anlatan Çağlayan, elektronik sektöründe önde gelen bir firma olan Fuji Film’in distribütör firmalar aracılığıyla Türkiye’de 40 yıldan bu yana yüksek teknolojili ürünlerinin pazarlaması faaliyetinde bulunduğunu belirtti.

Firmanın son iki yıldır gelişmekte olan pazarlara özel bir önem verdiğini kaydeden Çağlayan, Türkiye’nin de bu pazarlar arasında olduğun dile getirdi.

Fuji Film’in Türkiye’deki operasyonlarını büyütme kararı aldığını anlatan Çağlayan, ”Bu adımın, firmanın Türkiye faaliyetlerini büyük bir ivmeyle artırmasını umuyoruz. Fuji Film yetkililerine Türkiye’yi sadece Türkiye olarak görmemelerini, bölgemizdeki stratejik konumumuzu da göz önüne almalarını tavsiye ettim” ifadesini kullandı.

-NEC ile FATİH projesi görüşüldü-

Görüştükleri firmalar arasında olan NEC’in 1960 yılından bu yana Türkiye’de bilişim ve radyo-TV yayıncılığı alanlarında projelerde yer aldığını anlatan Çağlayan, görüşmede ağırlıklı olarak FATİH projesinin gündeme geldiğini söyledi.

Çağlayan, ”Bilişim teknolojilerinin eğitim entegrasyonu konusunda iddialı olan firma FATİH Projesine ciddi bir katkıda bulunmak istemektedir ve Türk firmalarıyla işbirliği imkanlarını araştırmaktadır” diye konuştu.

Görüşmenin bir diğer konusunun da elektrikli otomobillerde de kullanılan lityum-ion piller olduğunu dile getiren Çağlayan, Türkiye’de yakın zamanda elektrikli araç üretiminin başlayacağını, pillerinin Türkiye’de üretilmesinin çok önemli bir yatırım alanı olduğunu firma yetkililerine hatırlattığını sözlerine ekledi.