ABD ve Avrupa’ya yönelik kaygıların arttığı dönemde İskoçya’dan gelen bir haber ‘Ölmek mi zor, kalmak mı?’ sorusunu akıllara getirdi.

Sun Life araştırma şirketi tarafından yapılan bir araştırma, ölüm maliyetinin 7,248 euroya kadar çıkabileceğini ortaya koydu. Bununla birlikte cenaze masraflarının son 7 yılda yüzde 60 oranında artış gösterdiği kaydedildi.

Ağustos ayında ölmenin maliyeti yüzde 4,5 oranında artarken, cenaze masrafları 2004 yılından itibaren yüzde 61 üzerinde artış kaydetti.

Raporda, insanların dörtte birinin hayatlarına dair hiçbir plan yapmadıklarını ve hedeflerinin bulunmadığını gözler önüne serdi. Tüketicilerin neredeyse yarısı cenaze masrafları için herhangi bir yatırımda bulunmazken, öldükten sonraki tüm masraflarının arkadaş ve aileleri tarafından karşılanmasını bekledikleri belirtildi.
Ölümün maliyetini oluşturan kalemler vasiyetnamenin hazırlanması, mezartaşı ve çiçekler ve cenaze masrafları sadece son yılda 400 euro artış gösterdi. Yaşlanan nüfusun, ölümler için hazırlıklarda bulunmayı ihmal ettiği kaydedildi.

Sun Life yetkilisi Simon Cox şu açıklamada bulundu: ‘Çoğu kişi bir finansal kabusun içinde uyurgezer olarak yaşıyor. Ahir zaman planlarını ailelerine bırakıyorlar. Bir ulus olarak bizim onları uyandırmamız gerek. Araştırmamız, ölüm hakkında insanların konuştuğunu fakat aksiyon almaktan çekindiklerini ortaya koyuyor.’