Sperm hücreleri, kadın bağışıklık sistemini sorunsuzca geçmesini sağlayan protein bir kılıfa sahip. Spermlerin üzerinde bu kılıfın olmaması, erkeklerde kısırlığın en büyük nedenlerinden biri olabilir. Çünkü kılıfı olmayan spermlerin rahim sıvısı içerisinden geçerek yumurtayı dölleme ihtimali daha az.
 
Kısırlık, yani korunmadan girilen ilişkiden sonraki 12 ay içerisinde hamile kalamama durumu, dünya üzerinde çiftlerin %10 ile 15'ini etkiliyor. Bu oranın yarısı erkeğin kısırlığına bağlı. Ancak Her 10 vakadan 7'sinde sperm sayısı ve kalitesi yüksek olmasına rağmen problemin neden kaynaklandığı bilinmiyor.
 
Kaliforniya Üniversitesi'nden Gary Cherr, 500 Çinli yeni evlenmiş çift üzerinde incelemeler yaptı. Sonuçlara göre, erkeklerde protein bazlı bir sperm kılıfı olmadığında eşlerinin hamile kalmasının ihtimalinin çok az olduğu görüldü. Bu kişilerin eşleri hamile kalsa bile doğum yapma ihtimali %30 daha az.
 
Cherr, " Erkek sperm hücrelerinin neden kadın biyolojisi tarafından yabancı bir madde olarak algılandığı ve anında yok edildiği gizemini koruyordu. Ancak şimdi bu protein kılıfının kadınların doğal savunma mekanizmasını geçmek için gerekli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
 
Kılıfsız spermler
 
Cherr ve ekibi, protein kılıfının yokluğuna sebep olan genetik bir mutasyon tespit etti. Bu mutasyon, (DEFB126 olarak biliniyor) çekinik bir yapıya sahip ve dünya üzerindeki çoğu erkeğin taşıdığı bir gen. Ancak erkeklerin 1/4'ünde bu mutant genin 2 kopyası bulunuyor.  Bu kişilerde de kılıfsız sperm üretimi gerçekleşiyor.
 
İngiltere Leicester Üniversitesi'nden Edward Hollox ise," Yine de bu durum erkeğin kesinlikle kısır olacağı anlamına gelmiyor.  Bu kişilerde sadece "azaltılmış doğurganlık" söz konusu oluyor ve tüp bebek gibi yöntemlerle eşlerinin hamile kalması sağlanabiliyor," dedi.
 
Cherr ," Bu tür bir mutasyonun tanımlanması çok daha kolay bir yöntemle yapılabilir. Bu sayede dünya üzerindeki pek çok çiftin bebeğe kavuşma hayali de uzun süren bir çaba sürecine gerek kalmadan gerçekleşebilir," dedi.