anKARA…

Geçtiğimiz hafta başkentimizde meydana gelen elim terör saldırısını köşemden şiddetle kınıyor, saldırı sonrası yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, yakınlarına ve aziz Milletimize baş sağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar dilerim.

Son zamanlarda bir ‘TMGD’dir’ aldı başını gitti. TV’de, radyoda, gazetede, tüm görsel ve yazılı medyada, kısacası her yerde. Peki, nedir bu TMGD?

TMGD, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı’nın kısaltması olup, karayolu ile uluslararası taşımacılıkta güvenliğin arttırılmasının hedeflendiği, 30 / 11 / 2005 tarihli ve 5434 sayılı Kanunla ülke olarak katılmamızın uygun bulunduğu, Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşmasının (ADR) sonucu olarak ortaya çıkmıştır.

Ülkemizde 22 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete yayımlanmış olan Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Hakkındaki Tebliğ ile birlikte;

 Tehlikeli maddeleri; taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmelerin yaptıkları işlemleri,  insan sağlığına, diğer canlı varlıklara ve çevreye zarar vermeden, güvenli bir şekilde taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yapmaları için işletmelere yardımcı olmak amacıyla istihdam edilecek veya hizmet alınacak tehlikeli madde güvenlik danışmanlarının (TMGD) nitelikleri, eğitimleri ve belgelendirilmeleri ile görev, yetki ve sorumluluklarına dair usul ve esasları düzenlenmiştir.

 Üniversite mezunlarına yeni iş imkânı sağlayan ve Türkiye’de 50 bin kişinin istihdam edileceği Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı kurslarına ilgi her geçen gün artmaktadır.

Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı olmak için herhangi bir lisans mezunu olmak yeterli olsa da,   yapılan TMGD sınav sonuçlarına bakıldığında sayısal ağırlıklı bölümlerden mezun olanların, sözel bölüm mezunlarına göre, sınavlarda daha başarılı oldukları gözlemlenmiştir.

TMGD olmak isteyenler Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından alacakları 49 saatlik eğitimin ardından sınava girmeye hak kazanmaktadırlar. Eğitim almış kişilerin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın açtığı TMGD sınavından 70 üzeri puan aldıkları takdirde danışman olabilmektedirler.

Şunu hatırlatmadan geçemeyeceğim, mağdur olmamak için gideceğiniz kursu muhakkak araştırmalısınız. Özellikle Bakanlığın yapmış olduğu TMGD sınavlarında başarılarını sorgulamalısınız ki Ekim 2015 sınavı öncesi yapılan TMGD sınavlarında Türkiye başarı ortalaması ortalama yüzde yedilerde idi.

Cezalar El Yakıyor

Tebliğ yürürlüğe girmiş olup, perakende satış yapan akaryakıt, LPG, CNG ve LNG istasyon işletmeleri ile Liman tesisleri ile hava yolu kargo terminallerinde tehlikeli maddeleri; gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan işletmeler ile Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre K1, K2, C1, C2, L1, L2, R1, R2 Yetki belgesine sahip olup, Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında faaliyet gösteren taşımacılarda ve Kamu kurum ve kuruluşlarında tehlikeli madde güvenlik danışmanı bulundurma zorunluluğu 1/1/2018 tarihine kadar aranmamaktadır. Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeleri en az bir adet Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmek veya hizmet almakla yükümlüdürler ki, yerine getirmedikleri her bir yükümlülükleri için ayrı ayrı yüklü miktarda idari para cezasına çarptırılmasınlar… 

Unutmayalım  “Önlemek, Ödemekten Ucuzdur”