YGS 2011'de, ÖSYM'nin duyurduğu soru kitapçığında 'şifreli formül' iddiası gündeme bomba gibi düştü. ÖSYM, 'O kitapçık kimseye verilmedi' dedi ancak soru işaretleri giderilmedi. Savcılık inceleme başlattı...

YGS 2011'de, ÖSYM'nin yayımladığı soru kitapçığında şifreleme yönteminin kullanılması tartışma yarattı. ÖSYM açıklama yaptı, uzmanlar, ikiye bölündü. Öğrenciler tedirgin.

- KİMSEYE VERİLMEDİ:
ÖSYM'den yapılan açıklama şöyle: YGS'de Gizli Şifre başlığıyla yer alan kitapçık, sınav sonrasında basına vermek ve internetten duyurmak üzere hazırlanmış, ana soru kitapçığından türetilmiş, tek bir soru kitapçığıdır. Bu kitapçığın herhangi bir adaya verilmesi söz konusu olmadığından, doğru cevabın bulunduğu yer değiştirilmeden sadece yanlış cevap seçeneklerinin yerleri değiştirilmiştir. Bu kitapçık sınava giren hiç bir adaya verilmemiştir. Adaya özgü soru kitapçığı uygulamasında tüm adaylar için hazırlanmış olan toplam soru, ana konu alanlarıyla sınırlı kalmak üzere, her aday için rastgele seçilmiş sıraya konulmaktadır. Her sorunun doğru cevabı da her bir adayın soru kitapçığında yine rastgele bir şıka atanmaktadır. Madde analizine imkan tanımak üzere yanlış seçeneklerin de yerleri değiştirilmektedir. Bu sayede her bir adayın soru kitapçığı 'tek bir tane' olarak basılmaktadır. YGS'de adaya özgü soru kitapçığı' basıldı ve aday sayısı kadar soru kitapçığı dağıtıldı. Önümüzdeki günlerde her adaya, kendisine verilen soru kitapçığı ve kendi cevap kağıdının görüntüsüne internet üzerinden erişim imkanı verileceğinden, tüm adaylarda bu ya da benzer kitapçığın kullanılmadığı görülecektir.

- BAKAN PROGRAMI İPTAL ETTİ: Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu dünkü programını iptal etti. Çubukçu, FEM dersanelerinin '2010 YGS-LYS Türkiye Dereceleri Ödül Töreni'ne katılacaktı. Ancak 'program değişikliği' nedeniyle etkinliğe katılamayacağı duyuruldu.

SENDİKA CEPHESİ

Şüpheler pekişti


Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç:
KPSS'deki kopya skandalında halen sonuca ulaşılamamış olması, İstanbul'da sisteme müdahale edilerek sadece kız öğrencilerin belirli okullarda sınava alınmış olması ve geçmişteki skandallar YGS üzerinde artan şüpheleri pekiştirmekte. ÖSYM'nin basın duyurusu çelişkili; soru işaretlerini artırmak dışında bir şeye hizmet etmedi. 'Şifre yöntemi' servis edilmişse adayların tek tek kendi kitapçıklarını görmesinin hiçbir anlamı olmayacak. TC kimlik numaraları gizli kalmak kaydıyla, kitapçıklar açıklansın.

Minareye kılıf bulundu

Eğitim- İş Genel Başkan Vekili Levent Akça: ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir'in 'İddia sadece master kopyalar için doğru; ancak sınavda her adayın soru kitapçığı, soruların ve cevapların yeri tamamen farklı' açıklaması ciddiyetten uzaktır. Böyle bir şifrelemenin gerekçesi nedir? ÖSYM her adayın şahsına yönelik kitapçığı önceden belirlediğine göre, minare kılıfa uyacaktır.

EĞİTİMCİ CEPHESİ
Ya safsata ya skandal


Kavram Dersaneleri Matematik Bölüm Başkanı Gazanfer SEVER: İki nedeni olabilir. Bir tanesi her kitapçıkta yanıtlar farklı şıklarda olsaydı her cevap kağıdını ayrı okumaları gerekirdi. Bu külfetten kaçmak için hepsinin cevaplarını aynı şıka getirmiş olabilirler. İkinci şıkkı ise düşünmek istemiyorum. Bu şifreleme bazı kişilere önceden söylendiyse soru çözmeden doğru yanıt bulunabilir. Veli ve öğrenciler endişe içinde. Bunun basına dağıtılan kitapçık olması da rahatlatan bir açıklama değil. Biz de fark etmiştik ama anlam veremedik. İlk kez böyle bir şey yapılıyor. Tüm kitapçıklar incelenmeli.

BÖYLE BİR ŞEY MÜMKÜN DEĞİL

Uğur Dersaneleri Rehberlik Koordinatörü Uğur POLAT:
Tamamen safsata. Böyle bir şey mümkün değil. ÖSYM bu sene tüm adaylara farklı kitap ve cevap anahtarı kullandı. Basın kopyası dışında yaklaşık 3 milyon farklı kitapçık ve cevap anahtarı var. Sadece böyle bir kitapçık üzerinde bu iddiada bulunuluyor. Öğrencilerin cevapladığı kitapçıkların cevap anahtarı da farklıydı. Kaldı ki olasılık diye de bir bilim var. Olasılığı kullanarak ve ihtimalleri arttırarak her şeyi çözebilirsiniz. 20 gün sonra YGS sonuçlarıyla her adayın cevap anahtarı ve kitapçığı açıklanacak. Orada da görecekler ki iddialar gerçek dışı.

KİTAPÇIKLAR AÇIKLANSIN

Tümay Dersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet HANÇERLİOĞULLARI: ÖSYM, 'Her adaya göre bir kitapçık hazırladık' diyor. 'Tesadüfi bir olay' demek istiyor. Sınavda süreyle ilgili sorun vardı. Zamanın 180 dakika olması lazımdı. Böyle bir zamanda bu olayın çıkması öğrencilerimizin psikolojisini olumsuz etkiliyor. ÖSYM'nin basın huzurunda 15-20 kitapçığı kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz.

ORGANİZE SAHTEKARLIK

Eski Milli Eğitim Bakanı Metin BOSTANCIOĞLU:
Kesin olarak yapılıp yapılmadığı konusunda veriye sahip değilim. Yönetenlerin açıklaması gerekir. Bu açıklamanın da inandırıcı olması gerekir. İddialar doğruysa bunun sorumlusu sadece ÖSYM Başkanı değil, göreve getiren YÖK Başkanı, Genel Kurulu ve hükümettir. Başbakan sinirlenmeden, azarlamadan cevap verebilmeli. Bu örgütlü bir sahtekarlık.

Tesadüf olamaz

Milliyet Gazetesi Eğitim Yazarı Abbas GÜÇLÜ:
Tesadüfi olmayacak kadar ilginç. ÖSYM şifrelenmemiş kitapçıkları açıklarsa diğer kitapçıkların şifreli olmadığını kim iddia edebilir? Neden artık başkaları diğer kişilerin sınav kağıtlarını ve cevaplarını, puanlarını göremiyor. Saklanan bir şey mi var? Kurum neden şifreli kitapçığı kamuoyu ile paylaştı? Gözden mi kaçırdılar?

Tesadüf mü Organize mi


GEÇEN yıl yapılan KPSS sonrası kopya iddialarının ardından görevi bırakan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, AKŞAM'a 'şifreli iddiaları' yorumladı. İşte sözleri:

HOŞ OLMADI:
Henüz ayrıntılarını bilmiyorum. Ancak iddialar doğruysa, Türkiye adına hiç de hoş olmamıştır. Tesadüf mü, hata mı yoksa organize bir şey mi, mutlaka aydınlatılması gerekiyor. Çünkü milyonlarca gencimizin geleceğini ilgilendiren bir olay. Bunun şaibeli bir şekilde ortada bırakılmaması gerekiyor. ÖSYM'ye yıllarca hizmet vermiş biri olarak bu olayın bir an önce aydınlanmasını diliyorum.

BİZDE BÖYLE SKANDALLAR OLMADI:
37 yıl ÖSYM'de görev yapmış biriyim. 37 yıllık ÖSYM dönemimde hiçbir skandal olmadı. Kurum, dürüst, vatansever insanlar tarafından yönetilmiştir. Elbette bu kadar kritik sınavlarda kopya teşebbüsleri olmuştur ama skandal denebilecek bir olay olmamıştır. Hatta, günlerce yazıp çizdikleri KPSS olayıyla ilgili skandal dedikleri hususları bile ortaya çıkaramamışlardır. ÖSYM geçmişimde iki sınav iptal edildi. 1998'de soru kitapçığının çalınması üzerine ÖSS'yi yeniden yapmıştık. Bir diğeri de geçen yılki KPSS ile ilgili olan. Bunca yoğun çalışma ortamında böyle şeyler olabiliyor.

BİZE KARŞI ORGANİZASYON VARDI: Başkanlığımız döneminde yapılan saldırıların arkasında kuvvetli bir organizasyon olmuş olabilir. Bizleri bilerek yıpratmaya çalışmış olabilirler. Bunlar bile aydınlanmış değildir. Bunların ortaya çıkarılması gerekiyor. Ne yazık ki, üzülerek görüyoruz ki bunlar konuşulmuyor, ortaya çıkarılmıyor.

ÖSYM İltibasa yol açmamalı

Eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç ise olayı şöyle değerlendirdi: Bu konu bir an önce yargıya intikal ettirilmeli. ÖSYM'nin basına dağıtılan kitapçıklarda sadece böyle bir şifrelemenin olduğunu söylemesi eski dil ile iltibasa (benzerlik yaratarak karışıklığa ve yanılmaya sebep olmak) mahal vermiştir. İltibasa yol açmayacak açıklamaların yapılması gerekiyor.

Bülent ŞANLIKAN-Ali Ekber ERTÜRK / Akşam