1914 yılında Trabzon’da dünyaya gelen Oktay Rıfat, öğrenimini gördüğü Ankara yıllarının ardından Türkiye’nin en önemli şairlerinden biri oldu.
 

Kuzeni Nazım Hikmet’ten etkilendiği kadar hocası Ahmet Hamdi Tanpınar’dan da etkilendi. Ankara’da lise eğitimi gördüğü yıllarda şiir yazmaya başlayan Oktay Rıfat,  şiirlerini Melih Cevdet ve Orhan Veli ile çıkardıkları Türk şiirine yeni bir soluk getiren Varlık Dergisi’yle taçlandırdı. Paris serüveninin ardından yeniden döndüğü ülkesinde, Garip Hareketi ve İkinci Yeni akımının da öncülüğünü üstlendi.
 

1941 yılında atıldığı ‘Garip’ serüveninin izlerini bugün de görebildiğimiz şair, şiirde kurduğu kendi evreninin rotasını da yeniliklerle çizdi. Güçlü aşk temalarını işleyen şair, oyun yazarı, romancı, denemeci, ressam, avukat, balıkçı, marangoz, aşçı, sporcu, gerçek dost, dürüst insan, toplumcu bir halk adamı ve büyük bir aydın olan Oktay Rıfat’ın izleri doğumunun yüzüncü yılında Yapı Kredi Kültür Sanat Merkezi’nde meraklılarıyla buluşuyor.
 

18 Nisan 1988’de 74 yaşında aramızdan ayrılan Oktay Rifat’ın yaşamından kesitler veren, ailesi ve edebiyatçı dostlarıyla ilişkilerinin yansıtıldığı sergide şairin avukatlık mesleğinden kalan eşyaları, resmi belgeleri, mektupları, daktilosu, küllüğü, pardösüsü, kasketi, saati gibi özel eşyaları da görülebilecek.
 

Bu büyük şairin hayatına temas etmek imkânı veren serginin koordinatörlüğünü Veysel Uğurlu yaparken, editörlük görevini Murat Yalçın üstleniyor. 


Sergi 4 Temmuz'a kadar görülebilir...