Eğitim seminerine Didim Kaymakamı Ali Katırcı, Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin Temel, İl Tarım Kontrol Şube Müdürü Ferhat Aydoğdu, İlçe Tarım Müdürü İsmail Efe, CHP İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yavuz, AKP İl Genel Meclis Üyesi ve AKP İlçe Başkanı Abdurrahim Öztürk, Didim Kent Konseyi Başkanı Osman Ayyıldız, Didim Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Pektaşoğlu, Didim Ticaret Odası Başkanı Ufuk Döver, Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin ve çok sayıda işletmeci katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan toplantının açılış konuşmasını Aydın İl Tarım Müdürü Muhsin Temel yaptı.
Temel, gıda sektörünün sürekliliği olan ve hiçbir dönemde vazgeçilmeyen tek sektör olduğunu hatırlatarak "Yerine idamesi ve geri dönüşümü olmayan tek sektör gıda sektörü. Bu yüzden ihmal edilemeyecek kadar önemlidir" dedi.
Aydın İl Tarım Müdürlüğü tarafından 2009 da Alo Gıda 174 hattını devreye soktuklarını ve son bir yılda 80 bin civarında müracaat aldıklarını belirten Temel, şöyle konuştu: "İnsanoğlunun cenin halden ölüme kadar sağlıklı gıdaya ihtiyacı var. Aydın ilinde özellikle Didim ve Kuşadası'nda çok önemli uygulamalara imza atalım, bu yerlerimizin Aydın'ın dünyaya açılan kapısı olduğunu unutmayalım."
En iyi denetleyicinin tüketici olduğunu anlatan Temel, şunları söyledi: "Tüketici dikkatli olduğu takdirde üreticide ayak uydurmak zorunda kalacaktır."
Temel, konuşmasının devamında tüketicilerin de aldıkları ürünlerde Tarım Bakanlığı Üretim İzni, Üretim ve Son Kullanma tarihlerine bakarak Alo Gıda 174 hattını kullanmaktan çekinmemelerini rica etti.
Temel, İl Tarım Müdürlüğü'ne bağlı 128 Gıda Kontrolörü ile onbinlerce işletmenin denetime tabi tutulmak durumunda olduğunu ve Ocak 2010'dan itibaren Aydın genelinde işletmelere kesilen ceza toplamının 150 bin lira olduğunu belirtti.
Didim Kaymakamı Ali Katırcı da bütün sektörlerin temelinde Gıda Sektörünün yattığını, Didim'de 1054 gıda işletmesi bulunduğunu ve geçen yıl bu işletmelerin 1180 kez denetlendiğini ifade ederek şöyle konuştu: "Bu denetimlerimizde 100 bin TL üzerinde ceza kesildi. Cezalandırmak tercihimiz değil ancak defalarca uyarılarımızı yapıyoruz, bazıları yanlışta ısrarcı oluyor. 2010 yılı sezonunda hiç ceza kesmemeyi ümit ediyoruz. İşletmecilerimizin ürettikleri ürünlerinde, doğrudan insan sağlığını etkilediğini
unutmamalı. Kendimiz için ne istiyoruz başkasına ne satıyoruz bunu düşünmek lazım. Gelin kötü rekabeti fiyatları aşağı çekmeyi bırakalım. Rekabeti güzele doğru bir yarış olarak uygulayalım. En iyi hizmet, sunum, hijyen de rekabet edelim."
Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü'nde görevli Gıda Mühendisi Çiğdem Günakın ile Dr. Öznur Yılmaz da "İşyerlerinde Gıda Güvenliği ve Hijyen" konulu sunumu gerçekleştirdiler.
Sunumda; tarladan sofraya Güvenli Gıda Düşüncesi ve Gıda Güvenlik Denetimi ile ilgili bilgi verildi.
Gıda da, sağlık ve hijyenin 5179 sayılı yasa ile dayanak bulduğu belirtilirken hijyen ve üretim ihlali durumunda işletmelerin; 1 ila 5 yıl hapis, 1500 Lira ile 5723 lira arasında para cezası ile cezalandırılacakları bildirildi. iha