Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Altepe: ''Bursa Büyükşehir sınırları içerisinde 350 bin civarında bina var. Nereden bakarsanız bakın, bunların en az yüzde 15'inin acil yıkılması gerekiyor. Bu da 50 bin bina yapıyor''

Bursa'da, il genelindeki binaların yüzde 90'ının deprem riski olan alanlar üzerinde olduğu, Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan 350 bin civarındaki binanın ise en az yüzde 15'inin acil yıkılıp, yenilenmesi gerektiği bildirildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldikten sonra deprem konusunda başlattıkları çalışmalar kapsamında, tüm planları elden geçirdiklerini ve zemin etüt çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Deprem konusunda yaptıkları çalışmalar kapsamında kurdukları 15 ''Deprem İzleme İstasyonu'' ile fayların hareketlerini izlediklerini belirterek, ''Tüm ilin yer altı fotoğrafları çekildi. İlin oturduğu zeminler, yer altında görünmeyen ana kayalar, karalar, bütün yer altı haritaları, tüm dokümanlarıyla, ayrıntılarıyla elde edildi. Yine bunla ilgili kalan detay çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor'' dedi.

Bursa'nın yüzde 90'ı risk altında

Bursa'da binaların yüzde 90'ının deprem riski altında bulunduğunu belirten Altepe, şöyle devam etti:

''Dağ bölgelerinin dışında Bursa'nın neredeyse tamamı deprem bölgesi içinde. Buradaki yapıların önemli ölçüde yenilenmesi gerekiyor. İlçe belediyeleri ile birlikte herkesin kendi sınırları içerisinde belli bir çalışması var. Bu çalışmalar bizde de var ama binayı çürük ilan etmekle bir şey tamamlanmış olmuyor. İlan edildikten sonra burada uygulamanın başlatılması gerekiyor. Yani o binalardaki insanların kentsel dönüşüme yatkın olması ve imza atması gerekiyor. Tabii bu önemli bir süreç.''

Acil yıkılmayı bekleyen 50 bin bina

Altepe, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kentsel dönüşümle alakalı yazı gönderildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bursa Büyükşehir sınırları içerisinde 350 bin civarında bina var. Nereden bakarsanız bakın, bunların en az yüzde 15'inin acil yıkılması gerekiyor. Bu da 50 bin bina yapıyor. Bunların acil olarak yenilenmesi gerekiyor. 1999 depreminden önceki, özellikle 4 kat ve üzerindeki binalar riskli yapıya giriyor. Bursa merkezli bir deprem olduğu zaman bu binaların ayakta kalma şansı yok. Onun için herkesin bir an önce harekete geçip, binalarını bir an önce yıkıp yenilemesi ve bu konuda sorumluluk duyması, güvenli, huzur içinde yaşayacağı konutlara kavuşması gerekiyor. Burada ne olacak. Bu binaların sahiplerinin harekete geçmesi gerekiyor. 50 bin bina, yüz binlerce mülkiyet... Bunların sahipleriyle tek tek oturup anlaşmak demek.''

Yapılan yasal düzenlemelerle birlikte kentsel dönüşüm konusunda yenilikler getirildiğini anımsatan Altepe, şunları aktardı:

''Mülkiyet sorunun çözülmesi, bu çalışmaların mahkeme kararıyla durdurulmaması, yine finans desteği verilmesi gibi, ki en önemlisi de bu. Mevcut durumda da insanlar kendileri yıkıp yapabilir ama onlara finans desteği verilmesi lazım. Artık bizim istediğimiz boş alanda bina yapmak yerine mevcut binaları yenileyelim. Artık Van depreminde yaşadığımız sıkıntıları ne insanlarımız, ne de devletimiz yaşasın. Nasıl Uzak Doğu ülkelerinde yüksek şiddette depremler olduğu zaman can kaybı yaşanmıyor, en kısa sürede biz de o seviyelere gelmemiz gerekiyor.''

''Vatandaş istekli olmalı''

Altepe, kentsel dönüşüm konusunda ilk önce vatandaşların istekli olması gerektiğini anlattı. Riskli binalarda oturanların artık binalarının yenilenmesi gerektiğini kabul etmesinin önemli olduğunu vurgulayan Altepe, ''Vatandaş istekli olmalı ki bir sonuç alınsın. Yani vatandaş kendisini kasarsa, 'devlet gelecek, bana nasılsa yeni ev yapacak, herkese dairesine karşılık daire verecek, zaten benle anlaşmaya mahkum' şeklinde düşünürse, bu devletin bir zorunluluğuymuş, kendi zorunluluğu değilmiş gözüyle bakarsa, tabii bunu çözmek biraz zorlaşıyor'' diye konuştu.

Altepe, göreve geldiklerinden beri zaten kentsel dönüşüm yaptıklarını belirterek, ''Zaten elimizde mevcut planlar var. Bursa'nın büyük bir bölümü kağıt üzerindeki planlara uymuyor. Bunun için mevcut binaların plana göre yeniden yapılması gerekiyor. 8 yılda 2 bin 300 bina yıktık. Şu anda da günde ortalama bir bina yıkılıyor'' ifadelerini kullandı.