Antik Mısır döneminde, semizotu kalp rahatsızlıklarının tedavisinde, Hipokrat döneminde ise diüretik etkisi, parazit tedavisi ve sindirim sistemini düzenlemek için kullanılırmış.

100g.'ında ortalama 15 kalori bulunmakta, diyet yapanların gönül rahatlığıyla tüketebilecekleri bir sebze.

Omega-3 içeriği diğer sebzelere göre oldukça yüksek bir değerde, 100g. semizotunda ortalama 350mg omega-3 bulunmaktadır. Koroner kalp hastalıkları riskini azaltır, kötü kolesterol seviyesini düşürür, kan basıncını dengeler. Depresyondan korunmak için veya tedavisinde tüketilmelidir.

A vitamini içeriği 100g. tüketildiğinde ortalama %44'ünü karşılayacak seviyededir. Ispanaktan 6 kat daha fazla A vitamini içerir. Göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Özellikle çocuklarınızın tüketimine özen gösterin.

Semizotu ayrıca B, C ve E vitamini, demir, kalsiyum, potasyum, niasin, manganez, magnezyum, folat içerir, etkili bir multivitamindir.

Hamilelerin özellikle son aylarında biraz daha dikkatli tüketmelerinde fayda var, rahim kaslarını fazla çalıştırabilir.

Glutatiyon adlı güçlü bir antioksidan içerir, bağışıklık sistemini güçlendirip anti aging özelliği bulunmaktadır.

İdrar söktürücü özelliği bulunmaktadır, sindirimi düzenler, mide asit salgısını dengeler.

Melatonin de içeren nadir sebzelerden olan semizotu uyku problemlerine de etkili olabilmektedir. Uyku probleminiz varsa akşamları semizotu yemeği bir deneyin.

Lif içeriği yüksektir, tokluk hissini artırır, kabızlığa faydalıdır.

Semizotuna öğünlerinizde daha çok yer verin, salatalarınıza ilave edebilir, sandviçlerinizin içerisinde tüketebilir veya yemeğini, çorbasını yapabilirsiniz.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın
www.ozlemsert.com