Büyükelçi olarak Çin'e atanan Vilnai, kabinedeki görevinden ayrılmadan önce verdiği mülakatta, İran'la savaşın birkaç cephede birden meydana geleceğini ve İran'ın İsrail kentlerine aracağı füzelerin 500 dolayında ölüme yol açacağını belirtti.

İlgili Konularİran, Orta Doğu İsrail'in İran'la bir savaşa hazır olduğunu söyleyen Matan Vilnai, fakat İran'ın nükleer tesislerine düzenlenecek herhangi bir saldırının ABD ile eşgüdüm içinde planlanması gerekeceğinin altını çizdi.

 

Tahran, nükleer tesislerinin silah üretimini amaçladığı iddiasını reddediyor.

'İSRAİL HAZIR'

Bu arada ABD'li bir blogger İsrail'in saldırı planları olduğu iddiası ile bir takım belgeler yayınladı.

BBC'ye konuşan Richard Silverstein, kendisine İsrail'in sekiz kişilik güvenlik kabinesinin söz konusu planları açıkladığını söyledi.

İnternete sızan bu saldırı planına göre İsrail ilk olarak İran'ın altyapı sistemine siber bir saldırı düzenlemeyi planlıyor. Saldırının ikinci adımı olarak İran'ın nükleer tesisleri balistik füzelerle vurulacak.

İsrail İran'ın askeri yönetim ve kontrol sistemlerini, araştırma ve geliştirme merkezlerini, nükleer enerji ve füze geliştirme konusunda ülkenin önde gelen isimlerinin evlerini de füzelerle vuracak.

Ancak bundan sonra savaş uçakları İran üzerine gönderilerek az sayıdaki hedef vurulacak ve saldırı sona erecek.

BBC diplomasi muhabiri Jonathan Marcus söz konusu dökümanın gerçek olup olmadığının belirlenmesinin mümkün olmadığını söyledi. Marcus, belgedeki saldırı planının çok kapsamlı olduğunu ve böyle bir saldırının uzun vadeli sonuçlarının çok vahim olacağını da söyledi.

İran hükümeti ve ordusu ABD ya da İsrail tarafından saldırıya uğraması durumunda doğrudan ya da dolaylı olarak karşı saldırıda bulunacağını daha önce de söylemişti.

Vilnai verdiği mülakatta İsrail'in daha önce hiç olmadığı kadar hazır olduğunu söyledi.

Histeriye kapılmanın zamanı değil diyen Vilnai 500 İsrailli'nin hayatını kaybedeceğini tahmin ettiğini ancak bu sayının elbette daha fazla ya da daha az olabileceğini söyledi.

Vilnai 'Savaşın 30 gün boyunca birkaç cephede devam ede edeceği tahmin ediliyor' dedi.

Böyle bir savaşın çıkması durumunda İsrail'in İran destekli Lübnanlı Hizbullah militanları ve Gazze şeridindeki Filistinli militanlarla da savaşmak zorunda kalacağı düşünülüyor.

Salı günü İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu Vilnai'nin görevini İsrail güvenlik teşkilatı Shin Bet'in eski başkanı Avi Dichter'in devralacağını açıklamıştı. (BBC Türkçe)