Halil Altındere, son eserinde ünlü ressam Burhan Doğançay"ın bir tablosunu, galerici Baraz"ın başına geçirilmiş olarak resmetti. Tablonun, sanat dünyasında büyük tartışma yaratması bekleniyor

Türk çağdaş sanat ortamının çalışmalarıyla kendinden çokca söz ettiren, yenilikçi, yaratıcı ve bir o kadar da hınzır sanatçılarından biri olan Halil Altındere, bu kez Contemporary İstanbul"a damgasını vuracağa benziyor.

Altın varaklı bir çerçevede, sanki bir Rönesans dönemi resmiymiş gibi sunulan “Portrait of Dealer”da galerici Yahşi Baraz"ın kafasına, Türk sanatının yaşayan en pahalı ressamı olan Burhan Doğançay"ın bir tablosunun geçirilmiş olduğunu görüyoruz. Hareketli bir video bu resim.

Eseri üzerinde 2-3 yıldır düşündüğünü ve sonunda Baraz"ı ikna ettiğini vurguluyan Altındere, bu çalışmasıyla Türk sanatında yaklaşık 2-3 yıldır hâkim olan para ve sanatın yan yana olduğu düzene işaret ediyor:

“Sanatçılar artık galerilerle değil direkt müzayede evleriyle hareket etmek istiyorlar. Burada Yahşi Baraz ya da Burhan Doğançay"a karşı bir küçümseme kesinlikle yok. Onları onurlandıran bir jest bu bence. Türkiye"deki sanatın parayla olan imtihanına işaret ediyorum.”

Altındere"nin eserinde Doğançay"ı kullanmasının nedeni de aslında çok açık. Çünkü Doğançay"ın “Mavi Senfoni”sinin 2.2 milyon TL"lik satışının ardından sanat artık, gazetelerin kültür sanat sayfalarından ekonomi sayfalarına taşınmış oldu. Baraz ise Altındere"nin eseri için Türk sanat tarihine mal olacak” diyor.

YASEMİN BAY / Milliyet