ABD'de, 3 yıldır özel tabanı ile kasları sıkılaştırdığı ve kilo verdirdiğine dair reklamlarla satılan spor ayakkabılarını üreten firmaya yanıltıcı reklam cezası geldi.


Çifti 60-100 Dolar arasında değişen fiyatlardan satılan Skechers marka ayakkabıları üreten firmaya 40 milyon Dolar ceza kesildi. ABD Federal Ticaret Komisyonu, firmanın cezayı ödemeyi kabul ettiğini açıklarken, reklam filmlerinde Kim Kardashian'ın yer aldığı ayakkabıların reklamlarda öne sürüldüğü gibi spor salonuna bile girmeden yarar sağlamadığı, kas sıklaştırma yada kilo verdirme özelliği olmadığı belirtildi.

Ermeni asıllı Amerikalı sosyete ünlüsü Kim Kardashian'ın oynadığı reklam filminde, erotik giysi ve tavırlarla bos gösteren Kardashian, ozel spor antrenörüne, 'Nasıl söyleyeceğimi bilmiyorum, ama söylemem gerek. Sen harikasın, şimdiye kadar sahip olduğum en iyi şeysin. Ama isler yolunda gitmiyor. Başka birisi değil söz konusu olan, başka bir şey' diyerek Shape-Up adıyla satılan ayakkabıları gösteriyor ve ayakkabıların spor yapmaya eş değer yararlar sağladığını ima ediyor.

Varılan anlaşma gereği Skechers'in bilimsel olarak kanıtlayamadığı sürece, ayakkabıların sağlığa ilişkin yarar sağladığın yönünde reklam yapamayacak.

Söz konusu ayakkabılardan satın alanlar isterlerse ödedikleri parayı geri alabilecek.