Dubai Emiri el-Maktum ise panik havasının bittiğini kaydetti.

Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum dün bir açıklama yaparak "Dünyanın, Dubai'nin, Dubai World'ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını" söyledi.El-Maktum, Al-Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, finansal erime sırasında emirliğin ekonomisinin 'güçlü' ve 'kararlı' olduğunu belirtti. Dünyanın, Dubai'nin, Dubai World'ün borçlarının yeniden yapılandırılması açıklamasını anlamadığını ifade eden el-Maktum, Dubai World'ün borçlarının ertelenmesini istemesinin ardından küresel piyasalarda yaşanan erimenin, Dubai'de ne olduğunun anlaşılmadığını gösterdiğini kaydetti.

BANKALAR İLE YENİ YAPILANDIRMA

Dubai World, Nakheel World ve Limitless World'ün yükümlülükleri de dahil olmak üzere bankalarla 26 milyar dolarlık yeniden yapılanma görüşmelerine başladı. Dubai World yaptığı açıklamada, Infinity World Holding, Istithmar World ve Ports & Free Zone World gibi yan şirketlerin borçlarının görüşmelerin dışında bırakıldığını çünkü bu şirketlerin 'ayağını sağlam yere bastığını' belirtti. Açıklamaya göre, Dubai World'ün yeniden yapılandırmayı planladığı yükümlülüklerinin içinde 6 milyar dolarlık Nakheel tarafından satılan islami bonolar (sukuk) da yer alıyor. Dubai World'e bağlı emlak şirketi Nakheel'in 14 Aralık itfa tarihli 3,52 milyar dolarlık islami bonosu bulunuyor. Toronto'daki RBC Capital Markets uzmanı Nick Chamie, son günlerde yaratılan panik havasının, yapılandırılan borçların 26 milyar dolar olduğunun açıklanmasının ardından azaldığını belirtti.

Dubai'de konut fiyatları 2. çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 47 azaldı. Bu, bugüne kadar bir piyasada kaydedilen en keskin düşüşe işaret ediyor. Buna karşılık emlak fiyatlarının daha da düşebileceği üzerinde duruluyor./yeni şafak