4 belediye görevlisinin cezaları ertelendi.

ANTALYA'da 2004 yılında kapağı açık bırakılan rögar çukuruna düşen 14 yaşındaki lise öğrencisi Süheyla Yöntem'in ölümüyle ilgili açılan ceza davasında 4 belediye görevlisine 3 ay 22'şer gün hapis cezası verildi. Mahkeme, cezaları erteledi.

Serik Lisesi öğrencisi Süheyla Yöntem, 15 Kasım 2004 tarihinde Antalya'da, annesiyle yürürken kapağı açık bırakılan rögar çukuruna düşmüş, kanalda sürüklenerek boğulmuştu. Genç kızın ailesinin şikayeti üzerine açılan ceza davasının karar duruşması bugün Antalya 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Saat 14.00"da başlayan duruşma yaklaşık 1.5 saat sürdü. Duruşmaya, "Dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu ölüme sebebiyet vermek" suçlaması kapsamında 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle tutuksuz yargılanan Kepez Belediyesi'nde görevli dönemin Fen İşleri Müdür Vekili İsmail Serinkaya, Fen İşleri Müdürlüğü Ekip Şefi Ali Akpınar, İnşaat Mühendisi Muslan Gülfidan ve Saha Amiri Turan Çakmak ile genç kızın ailesi katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Adem Çetiner, son bilirkişi raporunda olayın meydana gelmesinde 1/8 oranında kusurlu oldukları bildirilen sanıkların, "taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan cezalandırılmalarını talep etti.

Mahkemedeki son savunmalarında suçlamaları kabul etmeyen sanıklar, beraatlerini istediler.

Söz alan Süheyla'nın annesi Hatice Yöntem, “Pazar günü babalar günüydü ve benim çocuğum yoktu. Biz bu acımızı yıllardır yaşıyoruz. Daha da yaşamaya devam edeceğiz” dedi.

Ailenin avukatı Ümit Uysal da Süheyla Yöntem'in ölümüyle ilgili çok uzun bir yargılama sürecinin geçtiğini, zaman aşımına uğramadan karar aşamasına gelinmesinin de sevindirici olduğunu belirterek, sanıkların her birinin haklarındaki suçlamalara ilişkin ayrı ayrı cezalandırılmalarını talep etti.

Sanıkların avukatları ise asıl suçlunun Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü olduğunu belirterek “Ancak zamanaşımı nedeniyle ASAT görevlileri bu yargılamadan muaf hale gelmişlerdir” diye savunma yaptı.

Mahkeme Başkanı Hakan Soybir, 4 belediye görevlisiyle ilgili "taksirle ölüme neden olmak" suçundan önce 3'er yıl hapis ile 800'er TL adli para cezasına çarptırdı. Soybir, bilirkişi raporundaki 1/8 oranı nedeniyle de sanıklara verilen cezada 7/8 oranında indirim yapılarak cezanın 4 ay 15'er gün hapis ve 100'er TL adli para cezasına dönüştürüldüğünü bildirerek, sanıkların mahkemedeki iyi halleriyle ilgili yapılan indirimle de sonuçta 3 ay 22'şer gün hapis 83'er TL adli para cezasına çarptırıldıklarını açıkladı. Hakim Soybir, verilen cezaların ertelenerek, hükmünün açıklanmasının geri bırakılmasına da karar verdi.

"KIZIM ÖLDÜĞÜYLE KALDI"

Yöntem ailesinin avukatı Ümit Uysal ise “Zamanaşımı süresine 6 ay gibi bir süre kala kararın verilmesi bile bizim için sevindiricidir” dedi. Avukat Uysal, karara itiraz için temyiz başvurusunda bulunacaklarını da kaydetti.

Duruşma çıkışı ise anne Hatice Yöntem gözyaşları içinde, “Benim kızım bugün yaşamış olsaydı 20 yaşında olacaktı. Benim kızım öldüğüyle kaldı. Biz acıların içinde kaldık, onları da Allaha havale ediyorum” dedi. Baba Bünyamin Yöntem ise, “Cezayı az buluyorum ama yine de ceza almaları beni sevindirdi” diye konuştu.