New York'taki Fiorello La Guardia Müzik ve Sanat Lisesi'nde 10. sınıfta okuyan Deniz İlhan ve okul arkadaşlarından, içinde “20. yüzyılın ilk soykırımı Ermeni soykırımı” ifadesi geçen bir kitap kaynak gösterilerek ödev hazırlamaları istendi. Deniz, ödev konusunu babasıyla paylaşınca, devlet lisesinde okutulan kitaptaki tarihi skandal da ortaya çıkmış oldu. Amerika'da düzenlediği konser ve etkinliklerle tanınan organizatör baba Serdar İlhan, olayın nasıl geliştiğini ve sonrasında yaşananları Yeni Şafak'a değerlendirdi.

GÖZDEN Mİ KAÇTI?

Sertap Erener ve Hüsnü Şenlendirici gibi isimlerin de katıldığı organizasyonlara imza atan İlhan, ABD lisesinde okutulan ve McDougal Littell'ın yazdığı 'Dünya Tarihi' isimli kitaba baktığında yıllardır gözden kaçan tarihi hatayı fark ettiğini söyledi. İlhan, “1996'da basılan kitapta Ermeni iddialarıyla ilgili konu işlenmiş. Onunla ilgili de okuldaki bütün öğrencilere yazılı bir ödev veriliyor. Ödevde 'Türkler kaç tane Ermeni'yi öldürdü', 'Genç Türkler ne zaman ve niçin kuruldu' gibi sorular var. Oğlum ödevi bana sorunca fark ettim. Olayı hemen konsolosluğa intikal ettirdim. Ertesi gün oturduk konuştuk. Konsolosluktan çeşitli kaynak kitaplar alıp verdim. Olayın aslında böyle olmadığını gösteren bir ödev hazırladık” dedi.

“NEW YORK'TA İLK KEZ YAŞANDI”

Serdar İlhan, “Ödev bu haliyle Deniz'in öğretmeninin de hoşuna gitmiş. Olayda kasıtlı bir şey söz konusu değil. New York Konsolosluğu da olayla yakından ilgileniyor. Durumu New York'un Eğitim Müdürlüğü'ne de götürecekler. New York'ta buna benzer bir olayı daha önce hiç görmedim. Amerikalılarla çalışıyorum. 20 yıldır buradayım şimdiye kadar yanlı bir davranışla karşılaşmadım” diye konuştu.

Hassasiyetimizi ortaya koyduk

Baba Serdar İlhan, tartışmalı tarih bilgilerinin ardından okula verilmek üzere konuyla ilgili bir de yazı hazırladığını söyledi. İlhan, “Tepkimizi gösterdik. Çevredeki Türk derneklerine de yazılar vereceğiz. Hassasiyetimizi ortaya koymak istiyoruz. Ya bu ifadeler ya kaldırılsın ya da karşıt görüşlere de yer verilsin. Deniz Türk-ABD vatandaşı. Böyle durumla karşılaştığında en azından 'bunun bu tarafı da vardı' diyebilsin. Massachusetts'te de benzer bir olay olmuş. Ermeni lobisi orada çok güçlü. Bir öğrenciye ödev verilmiş. Aksini yazmış, öğrenciye kırık not vermişler. Türk tarafı dava açmış ve hala devam ediyor” dedi.

KONSOLOSLUK DEVREDE

Bu arada Serdar İlhan'ın durumu bildirmesinin ardından New York Başkonsolosluğu da görev bölgelerine bağlı eyaletlerdeki okullarda uygulanan benzeri uygulamalarla ilgili Türk velilerin duyarlı olması için harekete geçti ve bu tür bir vakayla tekrar karşılaşılması halinde kendileriyle temasa geçilmesini istedi./yeni şafak