17 Yaş Altı Milli Takımımız'ın dramatik bir şekilde çeyrek finalde veda ettiği 2009 U-17 Dünya Kupası'nda, finalde ev sahibi Nijerya'yı tek golle geçen İsviçre, tarihinde ilk kez katıldığı şampiyonada kupayı kaldırarak büyük bir başarı yakaladı.

Uluslararası Abuja Stadı'nda 60 bin Nijeryalı taraftarın önünde oynanan final karşılaşmasında tek gol, 63. dakikada Oliver Buff'un sol taraftan kullandığı kornerde Haris Seferovic'in uzak köşeye yaptığı şık kafa vuruşuyla geldi.

Bu sonucun ardından tarihinde ilk kez U-17 Dünya Şampiyonası'na katılan İsviçre kupayı kaldırırken, aynı zamanda 1987'de Rusya ve 2001'de Fransa'nın ardından bu kupayı kazanan 3. Avrupa temsilcisi oldu.

İsviçre aynı zamanda, daha önce 3 kez U-17 Dünya Şampiyonu olan Nijerya'ya 2003 yılından beri bu turnuvadaki ilk yenilgisini yaşattı.


BAŞARININ SIRRI
17 yaş grubu İsviçre Milli takımı bu şampiyonluğa orjinleri farklı futbolcularla ulaştı. 21 futbolcudan oluşan takımda sadece 4 futbolcu İsviçreli.

Geri kalan 17 kişi ise çift pasaportlu futbolcu. İsviçre'nin sahaya sürdüğü ilk 11'de 3 tanesi İsviçreli geri kalan 8 futbolcu ise çift pasaportlu yabancı kökenlilerden oluşuyor.

Dünya kupasından önce İsviçreli yöneticiler yabancı kökenli futbolculara, İsviçre futboluna bağlı kalacaklarına ve İsviçre'ye uyumda kusur etmeyeceklerine dair imza aldı. Bu uygulama da disiplin ve hedeflerin bir göstergesiydi.

Öte yandan İsviçre federasyonu 3. jenerasyon çocuklarına daha kolay pasaport verilmesi kanununu da teklif edeceğini açıkladı.

Genç oyuncuları farklı bir ülkenin şartlarına karşı hazırlamak, sorunlarını paylaşmak, uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için pisikiyatris de görevlendirildi. 3 kişiden oluşan pskiyatri bölümü antrenman ve maçlarda takımdan hiç ayrılmıyor ve motivasyon anlamında en üst seviyeye ulaşmalarını da sağlıyor.

Takımın antrenörü 52 yaşında eski futbolcu Daniel Ryser ve yardımcısı yine eski futbolcu 56 yaşındaki Castella Gérard. Kaleci antrenörü Joel Corminboeuf ise İstanbul'da Galatasaray'ın 5 - 0 yendiği maçta Neuchatel'in kalesini koruyan isim.


ŞAMPİYON OLAN U-17 İSVİÇRE MİLLİ TAKIMIN 11' İ ŞÖYLE:
Benjamin Siegrist : İsviçreli, Aston Villa'da oynuyor.

Bruno Martignoni: Yabancı (?) Belinzona'da oynuyor.

Charyl Chappuis: İsviçreli, Grassgopper'da oynuyor.

Frédéric Veseli: İsviçreli, Manchester City'de oynuyor.

Ricardo Rodríguez: Yabancı, FC Zurih'de oynuyor.

Pajtim Kasami: Yabancı, Lazio'da oynuyor.

Oliver Buff: Yabancı, FC Zurih'de oynuyor.

Granit Xhaka: Yabancı, FC Basel'de oynuyor.

Janick Kamber: Yabancı, FC Basel'de oynuyor.

Haris Seferovic: Yabancı, Grasshopper'de oynuyor Nassim Ben Khalifa: Yabancı, Grasshopper'de oynuyor.

YEDEK OYUNCULAR Joël Kiassumbua: Yabancı, Luzern'de oynuyor.

Raphael Spiegel: İsviçreli, Grasshopper'de oynuyor.

André Gonçalves: Yabancı, FC Zurih'de oynuyor.

Sead Hajrovic: Yabancı, Arsenal'de oynuyor.

Robin Vecchi: Yabancı, FC Basel'de oynuyor.

Roman Buess: Yabancı, FC Basel'de oynuyor.

Igor Mijatovic: Yabancı, Belinzona'da oynuyor.

Maik Nakic: Yabancı, FC Sion'da oynuyor.

Kofi Nimeley: Yabancı, FC Basel'de oynuyor.

Matteo Tosetti: Yabancı, Belinzona'da oynuyor.