Mayıs ayının ilk haftasını da değerlendiren rapora ilişkin açıklamada, ESET araştırmacılarının, kullanıcılara para kaybettiren Nijerya kaynaklı e-posta dolandırıcılıklarının tespit ettiğini, Libya Devlet Fonlarını konu alan bir e-postaya her 44 saniyede bir kullanıcının inandığı kaydedildi.
 
Usame Bin Ladin'in ölüm haberlerinin de virüslerin yayılması için kullanıldığı dile getirilen açıklamada, binlerce insanın Bin Ladin ile ilgili resim ve videoları aramasının ''Kara Şapkalı (black hat) arama motoru optimizasyonu'' adı verilen dolandırıcılığı artırdığı ifade edildi.
 
Açıklamada, arama motorlarının sonuçlarında yüzlerce sahte sitenin ön plana çıkmaya başladığına işaret edilerek, ESET Araştırmacılarından Aryeh Goretsky'nin, ''Bu gibi suç faaliyetleri normal hale gelmiş olsa da iyice otomatize edilmiş durumda ve arama faaliyetlerinin artması zararlı yazılımın yayılmasını da artırdı'' değerlendirmesine yer verildi.
 
ESET'in aynı zamandaFacebooküzerinde de gelişen aktiviteler kaydettiği belirtilen açıklamada, bunun nedeninin, Facebook'un yüz milyonlara varan kullanıcı sayısı olduğu vurgulandı.
 
Açıklamada, Latin Amerika'daki ESET araştırmacılarının, sanal alemdeki suçluların Facebook'un güvenlik önlemlerini aşmak için çeşitli sosyal mühendislik tehditleri kullandığını, bunlardan birinin de kullanıcıyı kandırarak, bulaşıcı bir JavaScript kodunu kopyalayıp adres çubuğuna yapıştırmalarını sağlamak olduğunu belirledikleri bildirildi