İnternet bankacılığı kullananların korkulu rüyası olan bilişim dolandırıcıları, akla gelmeyecek yöntemlerle vatandaşları mağdur ediyor. Polisin tespitlerine göre, dolandırıcılar önce herhangi bir bankanın internet sayfasının aynısını tasarlıyor. Ardından internet bankacılığını kullananlara mail yolu ile gönderilip bilgilerini güncellemelerini istiyor. Ardından da vatandaşların bilgilerinin kendi web adreslerine gelmelerini sağlıyor.
 
Bursa Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların internet dolandırıcıları tarafından mağdur edilmemesi için bir dizi tedbir aldı. Emniyet açıklamasında; dolandırıcıların herhangi bir bankanın internet sayfasının aynısını tasarlayıp internet bankacılığı kullananlara mail yolu ile gönderdiğini, bilgilerini güncellemelerini isteyip, bu işlem sonrasında bilgilerin kendi web adreslerine gelmelerini sağladıkları belirtildi.
 
HİÇBİR BANKA E-POSTA İLE ŞİFRE, PAROLA İSTEMEZ
 
Hiçbir bankanın, müşterilerine gönderdiği e-posta üzerinden şifre, parola ve hesap bilgilerini istemeyeceğinin vurgulandığı açıklamada internet bankacılığı ile ilgili dikkat edilmesi gereken bazı noktalar sıralandı. İşte alınacak tedbirler:
 
"Bankanız tarafından gelmiş gibi gözüken ve sizden şifrenizi veya kart bilgilerini isteyen e-posta'ları önemsemeyin. Bu e-posta içeriklerinde bankanızın logo ve sembolleri de içerebilir. Ayrıca e-posta içeriğinde verilen linklere de itibar etmeyiniz. Bankanızın internet şubesine sadece verilen resmi adresinden girin. Dolandırıcılar bu şekilde bankaların adreslerine benzer alan adları ile müşterileri kandırarak kendi sistemlerine yönlendirmekte ve bu şekilde kullanıcı adları ve şifrelerini ele geçirmektedirler. Ayrıca bankalar adreslerini harf gruplarından oluştururlar bu yüzden sayı grupları ile oluşturulmuş adreslere karşı duyarlı olunuz. Şifre ve Hesap bilgilerinizi diğer kişilerin ulaşabileceği yerlere yazmayın. Özellikle kişisel bilgisayarınızda elektronik ortamda, bilgisayarınızın yanındaki not kâğıtlarına veya post-it'lere yazmayınız. Belli periyotlarla şifrelerinizi güncelleyiniz. Şifrelerinizi kimlik bilgilerinizden (Doğum günü, yeri) farklı oluşturmaya özen gösteriniz."
 
İNTERNET BANKACILIK İŞLEMLERİNİZİ EVDE VEYA OFİSTE DEĞİŞTİRİN
 
Bilgisayarların virüslere ve casus programlara karşı korunmasının tavsiye edildiği açıklamada, dışarıdan müdahale edilerek kişisel bilgilerin çalınmasını önlemek için bilgisayarda piyasada bulunan 'antivirüs ve antiSpyware' yazılımların kurulması gerektiği vurgulandı. Kötü niyetli insanların casus yazılımlarla bilgisayardaki tüm verileri ele geçirebileceklerine işaret edilen açıklamada, internet bankacılığı işlemlerinin evde veya ofisteki şahsi bilgisayarlardan gerçekleştirilmesi istenildi. Emniyet açıklamasında, internet cafe, kütüphane ve benzeri herkesin kullanımına açık bilgisayarlarda yapılan işlemlerin kişinin bilgisi dışında arka planda kaydedilebileceğine dikkat çekildi. Bu sayede şifre veya hesap bilgilerinin kötü niyetli insanların eline geçebileceğinin kaydedildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Casus yazılımlar bilgisayarınıza geldikten sonra bilgisayarınızda farklı etkiler ile casusluk yapan veya sizi rahatsız eden yazılımlardır. Bu rahatsızlık yöntemlerden en popülerleri; bilgisayarınızdaki verileri, şifreleri,gezdiğiniz siteleri belli bir merkeze gönderme, reklam gösterme, internet'ten reklam indirme. Bu programlarla kişisel bilgileriniz çalınabilir, internetiniz yavaşlayabilir ve bilgisayarınızda açık oluşturur. Keylogger, kurulduğu bilgisayarda klavyeden girilen her türlü veriyi saklayan ve bunu internet yoluyla başka bir bilgisayar veya mail adresine gönderen yazılımdır."