Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da bulunan Güzelburç Mahallesi'nde yaklaşık 4 yıldır devam eden ve son günlerde iyice artan zemin çökmesi nedeniyle evlerde meydana gelen çatlaklar vatandaşları tedirgin ediyor.

 
Çökmenin sebebinin araştırılmasını isteyen vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı. 400 hane bulunan Güzelburç Mahallesinde yer alan evlerde ve sokaklarda bilinmeyen bir nedenle çökmeler yaşanıyor. Yaşanan çökmeler sonucu mahallede 40'a yakın ev hasar gördü, bazı evler kullanılamaz hale geldi. Yaşanan bu olaylar mahalle halkı arasında korkuya neden olurken, vatandaşlar sebebi bilinmeyen bu çökmelerin neden kaynaklandığının biran önce tespit edilmesini istiyor.

Son 5-6 aydır bölgede yaşanan göçmelerin arttığını zarar gören binaları sürekli desteklemelerine rağmen hasarların önüne geçemediklerini aktaran Ataman Şabanoğlu, "Beş altı aydır bayağı bir hızlandı. Oturulmayacak hale geldi. Yukarda şuan beş aile oturuyor. Biz bundan 8-9 ay önce baya bir güçlendirme yaptık. Komple şu binanın etrafını eştik. Ve hep perde şeklinde yapıldı. Dikkat ederseniz, içeri geçerseniz bütün kolonlarımız perde şeklinde. Bir sürü masraf koymamıza rağmen yine çatlaklar devam ediyor. Korkulacak bir şekilde oturmaya cesaret edemiyoruz. Aşırı derecede çatlaklar oluyor. Son bir aydır dahi kolonlar çatlamaya başladı. Daha önce kolonlar çatlamıyordu şimdi kolonlarda çatlamaya başladı. İçerde kolon olduğu gibi 20-30 cm aşağıya doğru çöktü, bir araştırılsın. Bize yardımcı olsunlar. Gidip de başka yerde oturacak yerimiz yok" diye konuştu.

Çatlaklardan dolayı evleri zarar gören ve oturulmayacak durumda olan vatandaşlardan Naziye Amuklu yetkililerden yardım istedi. Uzun süredir hasta olduğunu ve korkudan eve giremediklerini belirten Amuklu özellikle geceleri evde çökmelerin arttığını söyledi. Amuklu son günlerde mahallede yaşanan çökme olaylarının daha da arttığını kaydederek, "Bu günlerde çok oluyor göçmeler. Beş yıldır bu oluyor zaten. Son günlerde daha fazla çekmeler başladı. Kimse korkudan geçemiyorlar evlerine. Gördüğünüz gibi çökmeler gittikçe fazla oluyor. Saat 2.30'da biz yatarken kalktım komşular bize geldi, hep birlikte korktuk. Komşular merak etmiş gelen sesleri duyunca, komşular ne oldu size diye bakmaya geldiler. Ev çöktü. Yani uyumadım sabaha kadar. Ne zaman yatarken böyle gündelik işleri yaparken bu sesler aklımdan çıkmıyor. Ne yapalım gücüm yok. Hastayım. Yetkililer ellerini uzatsa memnun oluruz" diye konuştu.

Yetkililerin gelerek bu çökmelerin sebebini araştırmasını isteyen ve mahalle halkının zor günler geçirdiğini kaydeden Güzelburç Mahalle Muhtarı Bülent Görüroğlu, "Belirli bir bölgelerde oluyor. Yaklaşık bir yıldan beri çok büyük zararlar görmeye başladık. Bizim amacımız yüksek makamlardan buranın incelenmesini vatandaşlarımızın zor durumda kalmamasını, her sene evlerine masraf koyuyorlar. Buranın incelenmesini istiyoruz. Vatandaşlar mağdur durumda kalıyorlar. Yardım bekliyoruz. Kiminin garip, kiminin işsiz, kiminin hasta yetkili arkadaşlardan buranın incelenmesini istiyoruz. Çökme var, çatlaklıklar var, büyük araçların buradan geçtiği zaman, vatandaşlar evinde yattığı zaman cam patlıyor, çökme oluyor. Bu sorunlarla karşılaşıyoruz. Yok yaralama olayı olmadı ama vatandaşlar gergin, korkuyorlar. Vatandaşlarımız ona göre tedbir alsınlar. Evlerden çıksınlar. Onu istiyoruz biz" şeklinde konuştu.