Aydın’da aynı apartmanda yaşamasına rağmen aylarca birbirini görmeyen hatta tanışmayan bile binlerce kişi yaşarken, Veysipaşa Mahllesi’nin bazı sokaklarında, komşular iki gün birbirini görmezse Osmanlı döneminde olduğu gibi birbirlerinin kapısını çalıp mutlaka halleşiyorlar.

Yaklaşık 70 yıl önce mahalleye gelin gelen şimdi ise mahallenin en yaşlı sakinlerinden biri olan 85 yaşındaki Melek Küçükkaya, yeni kuşakların gösteriş ve internetin esiri bir hayat sürmeye başladığını üzülerek gördüğünü belirterek, “Atalarımız ‘Ev alam komşu al’ diye boşuna dememişler. Bizim evlerimiz yeni evler gibi son model olmayabilir ama komşularımızla olan diyalogumuz sayesinde dünyanın cennetinde yaşıyoruz. Bundan 30-40 yıl önce aynı çatının altında yaşayan insanlar birbirlerini tanımayacak deseler inanmazdım. Maalesef şu anda aynı apartmanda yaşayıp da birbirlerini tanımayan çok insan var. Bize göre bunlar komşu değil aynı çatı altında yaşayan yabancılar” diye konuştu.

Eskiden insanların kendisini doğumda, ölümde, düğünde dernekte daha iyi tanıdığını ve insanın kalitesinin de acı ve tatlı gününde arayanları ile ölçüldüğünü belirten 86 yaşındaki Fatma Şenol, “Biz zamanımızda bu kadar bolluk yoktu. Soğan ekmek yer komşularımızla iyi olduğumuz için günümüz de iyi geçerdi. Hani ‘Komşun iyi ise günün iyi’ diye bir ata sözümüz var ya. Biz iyilik ve güzelliği parada pulda, şanda şöhrette değil komşularımızda arıyoruz. Gençler yadırgıyor belki ama bizler kapı önü sohbetlerin bitmesini istemiyoruz” diyerek gençlerin bu geleneği sürdürmesini istiyoruz.
Mahallenin sakinlerinden Atike Suyolcu ve Necmiye Aşıcı da yozlaşmayan komşuluk ilişkileri sayesinde mahallede herkesin içli dışlı olduğunu belirterek, “Ggerek gelenek ve göreneklerimiz gerekse inancımız bakımından komşuluğun çok önemli olduğunu biliyoruz. Peygamberimzi Hz. Muhammed (S.A.V)’in komşu ile ilgil ‘Komşusu açken tok yatan mümin değildir’ ‘Allaha’a ve ahret gününe iman eden kimse komşusuna iyilik etsin’ hadisleri bile komşunun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diyerek yok olmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerinin mutlaka yeniden canlandırılması gerektiğini belirttiler.