Aydın Serbest Muhasebeciler, Mali Müşaviler Odası (SMMO) Başkanı Fettah Açan Oda binasında düzenlediği basın toplantısı ile dünyada yaşanmaya başlanan küresel kriz ve bu krizin Türkiye"ye yansımaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Dünya"da yaşanan ekonomik krizin temelinin 2000 yılına dayandığının altını çizen Aydın SMMO Başkanı Fettah Açan”Bu küresel kriz 8 yıl öncesinden başlayan Çin kaynaklı bir küresel krizdir. Çin 2000"li yıllarda kendi para birimi Yuan"ın değerini düşük tutarak döviz rezervlerini arttırdı. Çin"in döviz rezervi günümüze geldiğimiz süreçte 6 kat arttı. Bu rezervlerin bir kısmını batılı ekonomilere borç olarak verince faizler düştü ve emlak yatırımları çoğaldı. Kullanılan riskli kredilerin geri dönmemesi ile de son olarak ABD"de de finansman devleri bir bir battı” dedi.
Krizin Türkiye"ye yansımasının cari açık, istihdam ve kayıt dışılık anlamında bazı yansımaları olabileceğini belirten Fettah Açan “Cari açık döviz açığıdır. Bu sorunu finanse etmeliyiz. İstihdam konusunda küresel kriz Türkiye"yi de etkileyek. Kriz boyunca vergi tahsilatında durgunluk yaşanabilir” şeklinde konuştu.
Aydın Serbest Muhasebeciler, Mali Müşaviler Odası Başkanı Fettah Açan küresel kriz dönemi boyunca vatandaşları fuzuli harcamalardan kaçınmaları konusunda uyararak “ Bu dönemde döviz üzerinden borçlanmamak lazım. Tasarruflar altın ve devlet kağıtlarına yapılmalı. Ayrıca kredi kartlarının kullanımı konusunda insanlarımız her zamankinden daha dikkatli davranmalılar. Çünkü kredi kartı faizlerindeki değişmeler olumsuz durumların yaşanmasını ortaya çıkarabilir” ifadelerini kullandı.