Kars'ın Selim ilçesine bağlı Çıplaklı köyünde köylü kadınları bakkaldan günlük ihtiyaçlarını kaz, tavuk, yumurta, vererek takas yöntemiyle alışverişlerini yapıyorlar ve adeta tarihin para icat edilmeden önceki dönemini yaşıyorlar.

Çocuklar cips ve çiklet almak için yumurta, köyün hanımları ise kaz, tavuk ve yumurta vererek, evlerinin günlük ihtiyaçlarını karşılıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan Çıplaklı köylüleri, her zaman nakit para bulamadıklarını belirterek, asırlardır gündelik ihtiyaçlarını takas yaprak sağladıklarını belirtiyor.

MALIMIZ PARA ETMİYOR

Çıplaklı köyünde ikamet eden Sevginaz Yılmaz, eline aldığı kazla beraber bakkalın yolunu tuttu. Bakkalda alacağı eşyaların karşılığında bakkal işleten Dudan Gündaş ile sıkı bir pazarlık yaptı. Getirdiği kazı 70 TL para karşılığında satan Sevginaz Yılmaz, Büyükbaş hayvanlarının para etmediğinden yakındığını belirterek, "Bakkala kaz getirdim alış-veriş yapacağım. Malımız para etmiyor, hayvan pazarına bir inek götürüp zorla 2 bin liraya veriyoruz. Benim gibi vatandaşlar para bulamayınca ihtiyacını kazla takas ederek yapacak. Şu an da köylü vatandaş zor durumda kalmış malımız para etmiyor. Malımızı hayvan pazarına götürüyoruz bir ineği 2 bine zorla veriyoruz. Dana satmaya götürüyoruz para etmiyor ben de ihtiyacımı kazla görecem. Şimdi burada kazı getirdim. Kazı vereceğim pirinç, makarna, deterjan, sabun alacağım. Kazı getirmemin sebebi şu anda paramın olmaması; kaz karşılığında eşya alıp kazla eşyayı takas edeceğim" dedi.