Merkez Bankası"nın 2 puanlık faiz indirimi, tüketiciler için "sevinçle" yöneticiler ve karar alıcılar içinse "endişeyle" karşılandı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, faiz indirimini “Bu gelecek dönemde işlerin yavaşlayacağı yönünde bir sinyaldir ve ön yüklemeli bir önlemdir. Kış sert geçecek anlamına gelir ve bu yönden üzülmek gerekir. Ancak kredi kullananlar için, tüketiciler için sevindiricidir” sözleriyle değerlendirdi.

Çağlar, faiz indiriminin nasıl okunması gerektiğine ilişkin sorularımızı şöyle yanıtladı:

- MB gelecekte ekonominin daha da yavaşlayacağı öngörüsüyle faizleri 2 puan indirdiğine göre bu karara sevinmeli mi üzülmeli miyiz?

Çağlar: Bu hangi tarafta olduğunuza göre değişir. Karar alıcılar, Merkez Bankası ya da politika yapıcılar noktasından bakıldığında bu gelecek dönemde işlerin yavaşlayacağı yönünde bir sinyaldir ve ön yüklemeli bir önlemdir. Kış sert geçecek anlamında sinyal olarak algılamak ve bu yönden üzülmek lazım.

Ama faizlerin inmesi tüketiciler, sanayiciler açısından sevindiricidir. Gelecekte ekonomi yavaşlayacak, bu onun ön tedbiridir, diye algıladığınızda üzüntü vericidir.

Merkez Bankası"nın bu indirimi Ziraat Bankası"nda nasıl karşılık bulacak?

Çağlar: Biz banka olarak bireysel kredilerde bu gidişatı gördüğümüz için zaten indirim yapmıştık. Mevduat piyasasında ise fiyatlama piyasa şartlarına göre yapılıyor ama orada da MB"nin indirimine göre gelişme olacaktır. Ancak önemli olan kredi ayağındaki faiz oranlarıdır. Ziraat olarak yakın zamanda konut ve tüketici kredilerinde 1.85"ten 1.49"a çekmiştik.

- Yani 2 puanı öngörmüş müydünüz?

Çağlar: Sektör 1-2 arası bir indirim bekliyordu zaten.

- Bu durumda Ziraat Bankası olarak yeni bir indirim yapmayacaksınız…

Çağlar: Bu piyasa şartlarına göre belli olur. Biz daha fazla aşağı inmeyeceğiz demek, doğru değil. Mevduat maliyetlerinde ortaya çıkacak indirimleri kredilere yansıtma zorunluluğu olacaktır.

- Mevduat faizlerine nasıl yansır?

Çağlar: Kesinlikle aynı doğrultuda yansır; hatta birkaç banka tabela faizlerini de aşağı çekmeye çalışıyor. Yani merkezin indirimi bankalarda karşılığını buluyor.

- Bir süredir kredi verme konusunda temkinli davranan bankalar artık daha rahat mı kredi verecekler? Özellikle otomotivciler kredileri kesmenizden muzdaripler…

Çağlar: Bankaların işi kredi vermek. Menkul kıymetlerde, Hazine kağıtlarında da faizler aşağı doğru geliyor; 16"lar konuşulmaya başladı, dolayısıyla bankalar dönüp kredi vermek zorunda. Bankaların yılsonu itibariyle döviz likiditesiyle ilgili sorunu vardı, sendikasyonlar dolayısıyla. Ama burada artık rahatlama sağlandı. TL likiditesinde ise zaten sorun yoktu. Dolayısıyla oradaki sorun kredibilite sorunudur. Yani bankalar likidite sıkıntısından değil; kredibilite dolayısıyla kredi vermiyorlar. Ayrıca son dönemde kredi talebinde yavaşlama oldu. Bazı müşterilerimiz ben artık kredi kullanmayacağım; çünkü yeni üretmiyorum, üretsem de satamıyorum diyor.


HÜRRİYET