Avrupa Birliği'nin polis teşkilatı Europol'e göre, PKK/Kongra-Gel terör örgütü Avrupa için tehdit oluşturmuyor. Europol raporunda PKK/Kongra-Gel'in Avrupa'daki eylemlerinin "düşük öneme sahip olduğu" ve bunların AB'ye tam olarak "terörist saldırı" sayılmadığı belirtildi.
Rapor, Avrupa Birliği güvenlik birimlerinden gelen bilgiler doğrultusunda hazırlandı.

Raporda, birlik sınırları içindeki terör saldırılarının sayısının bir önceki yıla oranla düştüğü belirtildi.

Raporda ayrıca, 2008'de terörist şüphesiyle Avrupa'da tutuklananların çoğunluğunun Kuzey Afrika, Pakistan, Afganistan ve Türkiye kökenli olduğu belirtildi.

Rapora göre geçen yıl Almanya'da PKK/Kongra-Gel'in bölge sorumluları, İtalya'da da kasası yakalandı, Slovakya bir örgüt elemanını tutukladı.

Raporun "etnik-milliyetçi ve ayrılıkçı terör" başlığında, Avusturya'da 5 kundaklama eyleminin PKK/Kongra-Gel'e bağlandığı, bunlardan en az ikisinin doğrudan Türk hedeflerine yönelik olduğu belirtildi.

PKK'nın, Kürt nüfusunun siyasi ve kültürel özerkliği için mücadele ettiği, bu durumun Avrupa ülkelerine "şiddete başvurmayan eylemler ve propaganda çalışması" olarak yansıdığı belirtildi.

PKK/Kongra-Gel üyesi sayılan kişiler ya da sempatizanların kundakçılık, terörist saldırı, mala zarar ve çeşitli suçlar işlediği, bu eylemlerin temel olarak Türk hedeflerine karşı yapıldığı rapora girdi.

Milliyet