Konya Ticaret Odası (KTO) Meclis Salonu'nda düzenlenen “Son Vergi Değişiklikleri” konferansında konuşan  ve Türk Ticaret Kanunu'nun yeniden yazıldığının altını çizen Kızılot, kanunun 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe gireceğini anımsattı.  

Kanunun bir takım olumsuz yanlarının olduğunu savunan Kızılot, şunları kaydetti:

“Yeni Türk Ticaret Kanununun 378. maddesine göre şirketten para çekmek yasak hale getiriliyor. Ticaret hayatı için de şirketten para çekmek kaçınılmaz olabiliyor. Şirketten para çekildiği taktirde, 300 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası ve hapis cezası var. Adli para cezaları hakime bağlı. 20 lira ile 100 lira arasında değişiyor. Kanunun kesinlikle değişmesi lazım. Bu kanun yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz. O nedenle bu konuda bir çalışma yapılarak kanunun değiştirilmesini sağlamak gerekiyor.”

Gelirin büyük kısmı yine vergilerden

Kızılot, Meclis'te gündemde olan 2012 yılı bütçesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, bütçede 350 milyar lira gider yapılmasının düşünüldüğünü söyledi.

Giderlerin, faiz dışındaki kısmının 300 milyar lira olduğunu anımsatan Kızılot, “Demek ki faiz ödememiz olmasa gelirimiz giderimizden daha fazla olacak. Bu güzel birşey. Gelirlerimizin büyük bir kısmı yine vergilerden oluşacak” dedi.

350 milyar liranın en önemli giderinin personel gideri olduğunu belirten Kızılot, ikinci olarak Sosyal Güvenlik Kurumu giderlerinin, üçüncü sırada ise faiz giderlerinin yer aldığını bildirdi.

2012 yılı bütçesinde 278 milyar vergi toplanmasının amaçlandığını açıklayan Kızılot, Türkiye'de toplanan vergilerin üçte birinin KDV, dörtte birinin ÖTV, beşte birinin gelir vergisi, onda birinin ise kurumlar vergisinden oluştuğunu dile getirdi.

hürriyet