Osmanlı döneminden kalma nüfus kağıtlarına güvenilmeyeceğini ima eden Arıtman, "Günümüzde soyağacı ancak DNA testleri ile geçerlik kazanır" dedi. Elindeki belge ve bilgileri ortaya dökmek istemediğini de söyleyen Arıtman, "Dava açarsa, buna mecbur kalabilirim" sözleriyle, Gül"e 1 YTL"lik tazminat davası nedeniyle üstü kapalı tehdit de savurdu.

Gül'den 1 YTL'lik dava

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül"ün hakkında açtığı 1 YTL"lik davayı ve TBMM Başkanı Köksal Toptan"ın "Haddimi aştım desin, bitirsin" sözlerini, Hürriyet"e değerlendirdi. Arıtman, "Bugün etnik aidiyet soyağacı kütükleriyle değil, DNA incelemeleriyle hukuki ve bilimsel geçerlilik kazanmaktadır. DNA raporlarıyla mı uğraşalım? Ben bunları arzu etmiyorum" dedi. Arıtman, Gül"ü bir kez daha düşünmeye ve milletten özür dilemeye çağırdı. Arıtman, TBMM Başkanı Köksal Toptan"ın "Haddimi aştım desin, bitirsin" sözlerini de ad vermeden eleştirdi. Arıtman, "Hiç kimsenin benim ettiğim yeminin anlamını ve haddimin sınırlarını hatırlatmaya kalkması haddi değildir. Bunu diyenlere "aç o yemini bir kere daha oku" derler" dedi. Arıtman sorularımızı özetle şöyle yanıtladı:

Yargıya giderse mecbur kalırım

"Cumhurbaşkanının etnik kimliğinin peşinde değilim. Davadan korktuğum, çekindiğim de yok. Bu konudaki haklılığımı ispatlamak için bilgi, belge, şahitleri ortaya dökmek istemiyorum. Bunun birçok kişiye haksızlık olacağını düşünüyorum. Yargı safhasına giderse istemesem de buna mecbur kalabilirim. Osmanlı"nın son dönemlerinde nasıl nüfus kağıdı çıkarıldığı belli. Bugün etnik aidiyet soyağacı kütükleriyle değil, DNA incelemeleriyle hukuki ve bilimsel geçerlilik kazanmaktadır. DNA raporlarıyla mı uğraşalım. Ben bunları arzu etmiyorum. Cumhurbaşkanı"na bir kez daha düşünmesini öneririm. Taktir kendisinin.

Ya özür, ya istifa istedi

Yüreklice desin ki; "Diasporacı imzacıların kampanyasını desteklemiyorum. Türkiye"nin resmi tezinin arkasında duruyorum, herkesin de bu tezin arkasında durmasını diliyorum, desin; bu tartışma da son bulsun. Cumhurbaşkanı anayasal suç işlemiştir ya milletten özür dilesin veya istifa etsin. Hiç kimsenin benim ettiğim yeminin anlamını ve haddimin sınırlarını hatırlatmaya kalkması haddi değildir. Bunu diyenlere "aç o yemini bir kere daha oku" derler.

Yeminimin gereğini yapıyorum

O yemin vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü korumayı emrediyor, yeminimin gereğini yapıyorum. Atatürk Nutuk"un da der ki: "Efendiler, sırası gelmişken aziz milletime şunu tavsiye ederim ki; bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki özcevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an geri kalmasın." Ben bunun gereğini yapıyorum. Devletin başındakilerin zararlı faaliyetlerini görürsem, DNA"larındaki değil, kişiliğindeki özcevheri sorgularım.

Hakaret edenlere dava açacağım

Ben bu işi yaparken saldırıya uğrayacağımı biliyordum. Bana haksız yere hakaret edenleri dava edeceğim. Kimseden sosyal demokrasi dersi almaya ihtiyacım yok. "Ne mutlu Türküm diyene" anlayışıyla hareket ediyorum. Benim için önemli olan Türk milletinin korunması ve kollanması."