Emeklilik yaşını yükselten kanunun yürürlüğe girmesinden önce eski yasadan yararlanmak için çocuklarını işçi diye tescil etirenlerin arasında sürpriz bir isim çıktı.

Star Tv Ana Haber Bülteni"nde yer alan habere göre, sosyal güvenlik reform yasasının da hazırlanmasında katkıda bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Veysel Uyar"ın 13 ve 5 yaşlarındaki iki çocuğunu, mevcut maddeden yararlanma tarihinin bitiminden bir gün önce 29 Nisan 2008 günü işçi diye tescil ettirdiği ortaya çıktı.

5 yıl kazandılar

Uyar, iki çocuğunu bir matbaada SSK"ya göre kritik sınıfta yer alan bir iş yerinde işçi olarak tescil ettirdi. Böylece Veysel Uyar"ın çocukları yeni yasanın emeklilik yaş sınırı olan 65 yerine 60 yaşında emekli olabilecek. Uyar"ın 2 çocuğunun mayıs ayında işten çıkarıldığı belirlendi. Uyar"ın bu yolla çocuklarını nisanda 2 gün, mayıs ayında 5 gün olmak üzere toplam 7 gün çalışmış gibi göstererek, çocuklarına 5 yıl avantaj sağladığı ortaya çıktı.

İnceleme başlatmıştı

Sosyal Güvenlik Reform Kanunun"nun hazırlanmasında ve uygulamasında tepe bürokratlardan biri olarak görev yapan Uyar"ın yasanın yanından dolanarak çocuklarına avantaj sağlarken, kendi yöntemiyle Türkiye"de 1 milyon 400 bin çocuğunu sigortalı olarak erken emeklilikten yararlanmak istediklerini açıklayarak bu yönde inceleme başlatıldığını duyuruyordu.

Yüzde 70"ini iptal ettirdi

Çocuk yaştaki işçi başvurularının yüzde 70"inin iptal edildiğini bildiren Uyar, kendi çocuklarına iltimas edilmesine ise göz yumdu. Ankara dışındaki çocuk işçi iptalleri art arda gelirken, bu yola başvuran bürokratlar hakkında bile soruşturmalar açılıp cezalar verilirken Uyar"ın ve onun gibi üst düzey bürokrat çocukları bu uygulamanın dışında tutuldu. İddiaya göre kendi gibi müfettiş kökenli Ankara SGK İl Müdürü ile birlikte hareket eden Veysel Uyar, 2 çocuğunun küçük yaşta işçi tescil edilmeleriyle ilgili işlemin iptalini de engelliyor.

Hürriyet